• 19/12/2013

Atoomagentschap prijst België voor aanpak ‹belletjes› in Doel-3 en Tihange-2

Atoomagentschap heeft lovende woorden voor manier waarop nucleaire regulator FANC en Bel V problemen met reactorvaten van Doel en Tihange hebben aangepakt: ‹thorough and significant›.

Trefwoorden: #atoomagentschap, #doel 3, #energie, #IAEA, #IRRS, #kerncentrale, #nucleair, #tepco, #tihange 2

Lees verder

nieuws

( Foto: Electrabel )

ENGINEERINGNET.BE – Een internationale, 26-koppige IRRS-expertengroep rondde vorige week een evaluatie af van de werking van zowel de nucleaire regulator FANC als het daarmee verbonden technische bureau Bel V.

De experten zakten af naar Belgie op uitnodiging van de overheid. Hun opdracht omvatte de evaluatie van de inspecties en rampscenario's, naast interviews met verantwoordelijken van het FANC, Bel V en andere organisaties.

'Maar de missie moet niet gezien worden als een 'inspectie', maar eerder als een ideale gelegenheid om op een constructieve manier informatie uit te wisselen met internationale collega's', stelt het FANC.

De deskundigen hadden opvallend lovende woorden voor de manier waarop de regulator reageerde op de incidenten met de nucleaire reactorvaten – de beruchte ingesloten waterstofbelletjes – in de centrales Doel-3 en Tihange-2: de aanpak van de betrokken nucleaire autoriteiten was 'grondig en efficiënt' in termen van internationale samenwerking, stellen ze.

"Nochtans staan de Belgische nucleaire instanties voor een complexe taak. Maar we zagen een team van toegewijde, professionele en ervaren mensen met de juiste focus op veiligheid aan het werk."

Ook op de ramp met Tepco's nucleaire site in Fukushima reageerden de Belgische instanties op een 'tijdige en efficiënte wijze', aldus de specialisten: 'ze beperken de gevraagde inspecties niet tot de kerncentrales zelf, maar voerden die ook uit bij andere nucleaire installaties'.

Het definitieve rapport wordt over drie maanden verwacht.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De IRRS - of Integrated Regulatory Review Service - is een dienst die wordt aangeboden door de IAEA en die kan worden aangevraagd door nationale overheden. Tijdens een IRRS-missie gaat een internationaal deskundigenteam op bezoek bij een nucleaire regulator om diens werking, structuur en regelgeving door te lichten.

Daarbij evalueren de deskundigen het nationaal reglementair kader, de processen, de organisatie en de procedures van de regulator, en vergelijken ze die met de internationale veiligheidsnormen en –richtlijnen gedefinieerd door de IAEA en met de good practices die bestaan in andere landen, waarna ze suggesties doen.