Intelligente aanpasbare herstelkamers voor GZA Ziekenhuizen

GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus neemt als eerste ter wereld, intelligente aanpasbare herstelkamers voor patiënten die een beroerte gehad hebben, in gebruik.

Trefwoorden: #Adaptive Healing Rooms, #beroerte, #GZA Ziekenhuizen, #GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus, #Koninklijke Philips N.V., #patiëntenherstel

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus heeft in samenwerking met Philips vier intelligente aanpasbare herstelkamers (‘Adaptive Healing Rooms’) geïnstalleerd en in gebruik genomen.

Het concept bestaat uit een unieke integrale aanpak waarbij niet alleen medische technologie maar ook de omgevingsfactoren als onderdeel van het behandelings- en herstelproces bij beroertepatiënten opgenomen worden.

De nieuwe patiëntenkamers zijn met speciale technologie uitgerust om het herstel te bevorderen. Zo heeft een kamer een kunstmatig dakraam dat de dag-nachtcyclus van buitenlicht nabootst en zo het bioritme stimuleert. Daarnaast kan de kamer stimulerende prikkels bieden, afgestemd op de toestand en behoeftes van de patiënt.

De verpleegkundigen hebben een unit/tablet, waarmee zij de prikkelniveaus in de kamer iedere dag opnieuw op maat kunnen maken van de patiënt. Patiënten zijn na een beroerte heel gevoelig voor prikkels.

Er zullen dus kort na opname zo weinig mogelijk prikkels gegeven worden. Na enkele dagen kan het aantal prikkels opgebouwd worden en kunnen bijvoorbeeld oriëntatie- of educatieve elementen worden ingezet ter bevordering van de revalidatie van de patiënt.

Philips ontwikkelde dit innovatief nieuw concept aan de hand van ervaringen van patiënten en de behoeften van ziekenhuispersoneel.

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat omgevingsfactoren zoals licht en geluid een effect hebben op ons algemeen welzijn. We weten allemaal instinctief dat zonlicht ons blijer maakt en dat bepaalde geluiden ons helpen ontspannen.

De installatie van ‘Adaptive Healing Rooms’ in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus is een initiatief van de eenheid voor beroertezorg. Zij geloven sterk in het effect van het gericht en gepersonaliseerd aanbieden van omgevingsfactoren zoals geluid, licht en projectie op de revalidatie van beroertepatiënten, en de positieve impact ervan tijdens het herstelproces.


(bron en foto: Koninklijke Philips N.V.)