• 08/01/2014

Voor het eerst planeet met gelijke massa als aarde ontdekt

Amerikaanse astronomen ontdekten voor het eerst een planeet met een gelijkaardige massa als aarde maar met een gasrijke atmosfeer.

Trefwoorden: #Kepler, #KOI-314, #planeet massa aarde

Lees verder

nieuws

( Foto: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics )

ENGINEERINGNET -- De planeet draagt de naam KOI-314c en cirkelt rond een rode ster. Het feit dat de planeet weliswaar dezelfde massa als de aarde heeft maar 60% groter is, doet vermoeden dat ze omgeven is door een gasrijke atmosfeer.

Het onderzoeksteam kon de planeet bestuderen op basis van data van NASA's Kepler Space Observatory, een satelliet die als doel heeft op zoek te gaan naar bewoonbare planeten in de melkweg.

De temperatuur op KOI-314c is met 100°C alvast te heet voor leven zoals we het kennen op aarde.

De planeet heeft een densiteit die 30% hoger ligt dan water, wat de vermoedens versterkt dat ze omgeven is door een kilometers dikke laag van waterstof en helium.

Ze zou wel eens ontstaan kunnen zijn als een mini-Neptunus die doorheen de tijd haar atmosfeer van gas zag afnemen, door de intense straling van zijn ster.

De planeet doet er maar 23 dagen over om rond de ster te cirkelen en de afstand tussen beiden is dus veel kleiner in vergelijking met onze aarde en haar zon.

Er cirkelt nog een tweede planeet rond dezelfde ster: KOI-314b. Deze tweede planeet in het zonnestelsel heeft een gelijkaardige grootte maar veel grotere dichtheid.

Ze weegt vier keer meer dan aarde. Het is dankzij de tweede planeet, die maar 13 dagen nodig heeft om rond de ster te draaien, dat de massa van KOI-314c kon berekend worden.

Door de transit tijd variaties van beide planeten nauwkeurig te meten, konden de onderzoekers een goed zicht krijgen op de massa van beide planeten.


(Saskia Van Hoyweghen)