• 15/01/2014

Greenpeace: ’Gevaarlijke chemicaliën in kinderkleding gevonden’ (+rapport)

'Er zitten gevaarlijke chemische stoffen in kinderkleding en schoenen van merken als Disney, Burberry en Adidas', claimt Greenpeace Nederland. 'Zowel van exclusieve merken als budgetmode'.

Trefwoorden: #addidas, #chih an lee, #disney, #disney, #economie, #gezondheid, #greanpeace, #kleding, #mode, #Primark, #rapport

Lees verder

nieuws

( Foto: Greenpeace )

ENGINEERINGNET.NL – Greenpeace onderzocht naar eigen zeggen diverse producten van twaalf merken, waaronder mode van American Apparel, GAP, Primark en Nike.

Campaigner Chih An Lee vanuit China, waar veel van onze kleding wordt geproduceerd: "Dit is een nachtmerrie voor ouders. Deze chemische 'monstertjes' hebben we in alle soorten kleding gevonden, van exclusieve luxemerken tot budgetmode."

"Ze vervuilen onze waterwegen van Beijing tot Berlijn. Omwille van de huidige en toekomstige generaties moeten merken stoppen met het gebruik van deze chemicaliën.’

Onder de resultaten troffen de onderzoekers een badpak van Adidas aan dat hogere niveaus perfluoroctaanzuren bevat dan is toegestaan volgens de richtlijnen van het sportmerk zelf. Een bedrukt T-shirt van Primark bevatte maar liefst 11 procent ftalaten, zogenoemde weekmakers.

Eenmaal vrijgekomen in het milieu kunnen deze chemische stoffen schadelijke effecten hebben op de voortplanting, onze hormoonhuishouding en immuunsysteem.

Lee: "Al eerder heeft de stem van de consument ertoe geleid dat een aantal van de grootste wereldmerken hebben toegezegd om te detoxen; veel bedrijven zijn al in gesprek met hun leveranciers om de ergste chemicaliën uit te bannen."

China is ’s werelds grootste textielproducent. Greenpeace roept de Chinese overheid op te helpen het gebruik van gevaarlijke chemische stoffen in de textielindustrie te stoppen.


(Bert Belmans)