• 15/01/2014

NSA zou radiogolven gebruiken om computers te bespioneren

Amerikaans agentschap beschikt over geheime radiotechnologie waarmee het kan inbreken in computers, zelfs als die niet met internet verbonden zijn. Dat schrijft The New York Times.

Trefwoorden: #hack, #ict, #kraken, #National Security Agency, #nsa, #spionage, #technologie

Lees verder

Techniek

( Foto: NSA )

ENGINEERINGNET -De nieuwe kraakmethode zou al sinds 2008 gebruikt worden, zo blijkt uit documenten en interviews met experts. De radiogolven worden uitgestuurd door piepkleine zendertjes die in USB-sticks zijn verborgen.

De signalen kunnen opgepikt worden door ontvangers ter grootte van een aktetas en dat van op kilometers afstand.

Op die manier heeft de NSA een van zijn grootste hinderpalen weten op te lossen: het begluren van computers waarvan geprobeerd werd om ze immuun te maken voor spionage of cyberaanvallen.

In een operatie om zo’n 100.000 pc’s wereldwijd in de gaten te houden, zou deze radiotechnologie mee ingezet zijn, weet The New York Times.

Het Chinese leger zou daarbij een regelmatig doelwit zijn geweest, maar ook Russische militaire netwerken, systemen van de Mexicaanse politie en drugskartels, Europese handelsagentschappen en ook landen als Saoedi-Arabië, Indië en Pakistan. Binnen de VS zou de techniek nog niet zijn toegepast.

Volgens de NSA zorgt een ingewikkeld kluwen van wetten, reguleringen en verordeningen ervoor dat dit soort tools toegelaten zijn en dat het "voortdurende en selectief publiceren van informatie hierover schadelijk is voor de veiligheid van de Verenigde Staten en zijn bondgenoten".

Vorige maand onthulde Der Spiegel nog hoe de NSA-afdeling Office of Tailored Access Operations elektronische apparatuur onderschept om er spyware op te plaatsen als ze geïnstalleerd zijn bij de eindgebruikers.

Volgens dat artikel heeft het agentschap geheime toegangspoortjes geplaatst op pc’s, harde schijven en routers van bedrijven als Cisco, Dell, Western Digital, Seagate, Maxtor, Samsung en Huawei.

Het Duitse blad beschrijft ook een soort catalogus van vijftig pagina’s vol tools en technieken voor het geheime programma ANT (Advanced/Access Network Technology) om met de apparaten te kunnen communiceren.

Waarschijnlijk zal president Obama binnenkort aankondigen welke veranderingen hij bij het NSA wil doorvoeren. Dit gebeurt op basis van aanbevelingen van een presidentiële taskforce. Zij werden door de president aangeduid naar aanleiding van de onthullingen van Edward Snowden. Waarschijnlijk zullen er striktere regels komen voor het NSA om data te doorzoeken en wordt een onafhankelijke derde partij verantwoordelijk voor alle telefoondata die het agentschap opslaat.


(bron: ZDNet, Frederic Petitjean)