• 17/01/2014

Nieuwe Photoshop CC automatiseert 3D-printen: ’just click print’ (+video)

Voor wie interesse heeft in 3D-printen, maar de printsoftware als een obstakel zag: het kan voortaan professioneel en automatisch via Photoshop. Dat maakt Adobe bekend. 'Just click print'.

Trefwoorden: #3d print, #adobe, #makerbot, #photoshop, #shapeways, #technologie

Lees verder

Techniek

( Foto: YouTube / Adobe )

ENGINEERINGNET.BE – Naast de niet al te hoge nauwkeurigheid van de 3D-scans, staat ook de vaak complexe software om de ingescande modellen te bewerken vooraleer een printfile te maken de doorbraak van 3D-printen bij veel consumenten en creatievelingen in de weg.

Maar het gaat snel, de IT-aanbieders ruiken een nieuwe, wereldwijde groeimarkt en stellen alles in het werk om hun technologieën aan warpsnelheid op een hoger niveau te tillen. Zo werkt bijvoorbeeld het Amerikaanse Makerbot - overigens in samenwerking met het Vlaamse SoftKinetic - aan betaalbare scanners met output van een veel hogere kwaliteit .

Nu laat Adobe weten dat je met de nieuwste versie van Photoshop CC 'op een eenvoudige en betrouwbare wijze 3D-ontwerpen kunt bouwen, verfijnen, previewen, voorbereiden en printen'.

Vooral het 'verfijnen' oogt interessant: dat is precies het struikelblok waar veel gebruikers na een eerste ervaring op afhaken. Om de eenvoudige reden dat je daar toch wel een minimum aan CAx-kennis voor in huis moet hebben, iets waarin vooral de 'creatieve professionals' vaak net iets te kort schieten. Niet iedereen heeft een opleiding genoten in CAD, Computer Aided Design.

Adobe beweert dat het via de nieuwe versie van Photoshop allemaal heel eenvoudig kan. Uit hun mededeling: 'Creatieve professionals kunnen zelf een 3D-design maken of een bestaand model verfijnen met de vertrouwde Photoshop-tools. De mesh-reparatie is geautomatiseerd'.

"Nu kan iedereen zonder giswerk 3D-printen”, zegt Winston Hendrickson van Adobe. “Voorheen zat er een kloof tussen de content die geproduceerd werd met 3D-ontwerptools en wat 3D-printers nodig hebben om tot resultaten van hoge kwaliteit te komen."

Het belang van de 3D print functie in een populaire software als Photoshop mag niet onderschat worden. In één klap krijgen miljoenen mensen nu toegang tot 3D-ontwerptools, iets wat tot nu weggelegd was voor de eerder zeldzame 'early adopters', zeg maar de techneuten en fervente aanhangers.

Dat beaamt Peter Weijmarshausen, mede-oprichter van Shapeways, de eigenaar van 's werelds grootste online 3D-printsite en -community: "We zijn erg blij dat we Adobe kunnen helpen om een impuls te geven aan de levering van 3D-content aan hun creatieve gebruikers.”

3D-printen kan op twee manieren: op een lokale 3D-printer of via de ingebouwde toegang tot bepaalde populaire online 3D-printdiensten. Zo is er in eerste instantie een driver ingebouwd voor de populaire MakerBot Replicator printer en daarnaast wordt de dienst van Shapeways ondersteund. Bovendien kunnen de gebruikers hun 3D-modellen direct online zetten door ze te uploaden via Sketchfab. Maar er zullen snel meer drivers en diensten bijkomen, belooft Adobe.


(Bert Belmans)