• 21/01/2014

Innovaties UTwente leveren lichtere vliegtuigen op

De Universiteit Twente is partner in de samenwerking die Nederlandse (luchtvaart)bedrijven en kennisinstellingen aangaan met de Franse vliegtuigbouwer Airbus.

Trefwoorden: #Airbus, #thermoplastische composieten, #Universiteit Twente, #vliegtuigbouwer, #vliegtuigen

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.NL - De samenwerking richt zich op de ontwikkeling van lichtgewicht kunststofmaterialen (thermoplastische composieten).

Deze zijn vijftien procent lichter dan bestaande vliegtuigmaterialen en bovendien brandveiliger en goedkoper. Deze week gaven premier Mark Rutte, minister Henk Kamp en de Franse president François Hollande groen licht voor de deal.

In het zogeheten TAPAS2-project wordt gewerkt aan technische innovaties in de luchtvaart. Kennis en toepassing van lichte materialen kan de Nederlandse luchtvaartindustrie, in grootte de zesde van Europa, driehonderd banen en 1,2 miljard euro extra omzet opleveren. Nederland heeft wereldwijd een leidende rol in de ontwikkeling van thermoplastisch composiet.

Namens de UT houdt de vakgroep Technische Mechanica (faculteit CTW) van André de Boer zich bezig met deze thermoplastische composieten. De betrokkenheid van de vakgroep vindt zijn oorsprong in 2001, toen een contract met Airbus in Hamburg werd verworven.

Doel daarvan was het ontwikkelen van optimalisatiemethoden om het staartstuk van de Airbus A380 lichter te maken en sneller te fabriceren.

Onder andere de bedrijven Fokker, het Twentse kunststofvezelconcern Ten Cate, de UT, TuD, Airbus en het ministerie investeren 24 miljoen euro in het project. De bijdrage van het ministerie is ditmaal negen miljoen euro. De onderzoeksbudgetten staan onder druk en de deelnemers moeten ditmaal zelf meer bijdragen. De UT haalt daar volgens De Boer echter veel kennisontwikkeling en publiciteit uit.

Op dinsdag 21 februari wordt bij Airborne in Ypenburg de samenwerkingsovereenkomst tussen de Nederlandse partners getekend.


(Guy Leysen) (bron: Universiteit Twente, foto: © Airbus SAS 2013 – All rights reserved)