• 23/01/2014

”Offshore windmolens slecht beschermd tegen corrosie”

”Na 50 jaar ervaring op Noordzee mag je verwachten dat industrie zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar bij sommige windmolens is beschermingslaag na korte periode al verdwenen.”

Trefwoorden: #corrosie, #Corrosie & Coatings 2014, #IIR Nederland, #windmolens

Lees verder

Productnieuws

( Foto: AkzoNobel )

ENGINEERINGNET.NL – Kennis over voorkomen en behandelen van corrosie is voorhanden. Toch wordt deze kennis vaak niet op waarde geschat, stelt het Institute for International Research, organisator van de conferentie Corrosie & Coatings 2014 te Antwerpen.

De inrichter baseert deze conclusie op diverse experts die het in de aanloop van de conferentie interviewde.

“Ik ben geschokt door de staat van de windmolens die sommige Britse bedrijven op de markt hebben gebracht”. Aan het woord is de Britse corrosie-expert Roger Francis (NACE, EFC, RF Materials).

“Na 50 jaar ervaring op de Noordzee mag je verwachten dat de industrie zijn verantwoordelijkheid neemt, maar bij sommige windmolens is de beschermingslaag na een korte periode al helemaal verdwenen. Dat terwijl achteraf behandelen veel duurder is.”

Dat achteraf behandelen duurder is, is iets dat meer experts onderkennen. Nellie Slaats van het KWR Watercycle Research Institute: “Alle facetten rondom de materiaalkeuze en ontwerp moeten vooraf in beeld zijn. Dat is goedkoper dan om bestaande situaties aan te pakken.”

Kennis over de aanpak en het voorkomen van corrosie bestaat wel, maar is niet altijd beschikbaar. Slaats: “Onderwijs op het gebied van corrosie is zeer beperkt en oppervlakkig. Het is daarom van belang dat gegenereerde kennis goed wordt vastgelegd en gepubliceerd."

"Zo brengen wij veralgemeniseerde corrosiegevallen naar buiten. Dat is kostbaar, dus beperkt mogelijk, maar wel heel belangrijk. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden.”

Ook Iris De Graeve van de Vrije Universiteit Brussel ziet toegankelijke informatie als een voorwaarde voor aanpak van corrosie: “Het opbouwen van kennis en ervaring rond corrosie en coatings is een proces van jaren. Het heeft geen zin het corrosieonderzoek te versnipperen over meerdere onderzoeksinstellingen, die elkaar dan beconcurreren.”


Lees het volledige interview

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Institute for International Research


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.