• 27/01/2014

Dixons, MyCom en iCentre volgen klanten via wifi

Het moederbedrijf van deze ondernemingen, de Bas Group, heeft de afgelopen maanden wifi- en bluetooth-tracking ingevoerd om telefoons van klanten te peilen.

Trefwoorden: #Bas Group, #bluetooth tracking, #Dixons, #iCentre, #Mycom, #privacy, #wifi tracking

Lees verder

nieuws

( Foto: screenshot YouTube / Bas Group )

ENGINEERINGNET.NL - Technologiewebsite Tweakers ontdekte deze week de installatie van het systeem dat nu actief is in 160 winkels.

In combinatie met infraroodcamera's, kan de Bas Group er achter komen hoeveel van hun klanten die door de straat lopen, ook de winkel ingaan of eraan voorbijgaan. Ook wordt er bijgehouden hoe vaak klanten terugkomen.

Ook telefoons die niet met wifi verbonden zijn, zenden een signaal uit dat aangeeft naar welke netwerken ze zoeken. Dit gaat gepaard met de transmissie van het mac-adres. Dit adres wordt gedetecteerd door de wifi-tracking. Bij bluetooth ligt dit anders: daarbij moet het apparaat wel ingeschakeld staan alvorens tracering mogelijk is.

Het concern zet deze middelen naar eigen zeggen in om zo te kunnen bepalen wanneer personeel moet worden ingezet. Het College Bescherming Persoonsgegevens stelt dat klanten hierover moeten worden ingelicht en een keuze horen te krijgen of ze al dan niet gevolgd willen worden.

De Bas Group heeft dit tot nu toe niet gedaan, maar na de ophef die deze week ontstond rondom hun methodes, is het concern van gedachten veranderd en gaat ze klanten nu wel informeren.

Bluetrace leverde dit trackingsysteem niet alleen aan de Bas Group, maar ook aan de Nederlandse Spoorwegen, McDonalds, H&M, C&A en de modeketen Score. Ook deze bedrijven hebben hun klanten niet geïnformeerd.

Sinds twee jaar neemt de populariteit van trackingsystemen snel toe. Een ander bedrijf dat actief is in deze sector, WiFiProfs, geeft aan al bij tien tot twintig andere bedrijven dit soort apparatuur te hebben geïnstalleerd of daarmee bezig te zijn.

Het bedrijf wil de naam van deze klanten niet bekend maken, waarschijnlijk om hun privacy te beschermen.


(Lydia Heida)