• 29/01/2014

Google neemt specialist in kunstmatige intelligentie over

De Amerikaanse zoekmachinegigant betaalt 363 miljoen euro voor DeepMind, een toonaangevend bedrijf in deze sector, aldus kenners.

Trefwoorden: #DeepMind, #Demis Hassabis, #Google, #Mustafa Suleyman, #neurowetenschapper, #overname, #Shane Legg

Lees verder

Nieuws

( Foto: Spencer E Holtaway )

ENGINEERINGNET - Het Londense bedrijf DeepMind is opgericht door neurowetenschapper en voormalig schaakwonder Demis Hassabis, Mustafa Suleyman en Shane Legg.

Het drie jaar oude bedrijf is gericht op Deep Learning: het ontwikkelen van computertechnologie die in staat is de werking van het menselijk brein na te bootsen.

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het herkennen van voorwerpen of gemoedstoestanden, het voorspellen van gedrag of het beter worden in het uitvoeren van bepaalde taken door opgedane ervaring. De eerste commerciële toepassingen van het bedrijf zijn gericht op simulaties, videospellen en een aanbevelingensysteem voor e-commerce.

Kenners stellen dat DeepMind een heel belangrijke speler is waar het gaat om kunstmatige intelligentie, aldus technologiesite Re/code. Het bedrijf zou al voor ruim 50 miljoen dollar aan investeringen hebben opgehaald.

Verschillende miljardairs behoren tot de investeerders in DeepMind, zoals Skype and Kazaa ontwikkelaar Jaan Tallinn. Ook Founders Fund en Horizons Ventures ondersteunen het bedrijf financieel.

Naar verluidt heeft het bedrijf zo’n vijftig medewerkers in dienst en is het druk in de weer om talent voor de neus van Google, Facebook and Baidu weg te kapen. Facebook had ook interesse in DeepMind, maar die besprekingen liepen vorig jaar om onbekende reden spaak.

Voor Google zou het de grootste Europese overname tot nu toe zijn, waarbij Google CEO Larry Page de overname eigenhandig begeleidde. Google zou de technieken van DeepMind vooral willen gebruiken om de resultaten van hun zoek- en vertaalmachines te verbeteren. Ook is het in te zetten voor hun spraaktechnologie en het creëren van een zelf lerend systeem in Google Glass.

Er is veel speculatie gaande in de technologiesector wat deze overname betekent in het licht van de eerdere overnames van Nest, maker van thermostaten en brandalarmen, en robotgigant Boston Dynamics.

Dit bedrijf bouwt onder andere onderzoeksrobots voor het Pentagon, met BigDog - een robot bestemd voor het Amerikaanse leger - als kroon op hun werk.


(Lydia Heida)