• 31/01/2014

Phytonext ontwikkelt natuurlijk medicijn tegen malaria

Het Wageningse bedrijf onderzoekt de werking van artemisinine uit de plant zomeralsem als middel tegen malaria en de haalbaarheid van commerciële teelt van dit gewas in Nederland.

Trefwoorden: #artemisinine, #malaria, #malariaparasiet, #medicijn, #Phytonext

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, microscopisch beeld van de malariaparatiet )

ENGINEERINGNET.NL - Artemisinine heeft een remmende werking op de groei van de malariaparasiet.

Het wordt momenteel in medicijnen gebruikt als semi-gesynthetiseerde grondstof. Phytonext gaat nu onderzoeken of de stof ook op een natuurlijke manier is te winnen uit de plant zomeralsem en wat de werking dan is.

Het bedrijf heeft een proces ontwikkelt waarmee onder milde omstandigheden hoogwaardige stoffen uit planten zijn te winnen. Dit proces is gericht op gevoelige stoffen, en is dus hopelijk goed te gebruiken voor het onttrekken van artemisinine.

Phytonext gaat ook kijken of tuinbouwbedrijven in Nederland interesse hebben in de teelt van zomeralsem, het gewas dat artemisinine bevat. Zomeralsem groeit van nature niet in Nederland. Voor telers kan dit een nieuwe bron van inkomsten opleveren. Geïnteresseerde tuinbouwers kunnen hiervoor contact opnemen met Phytonext.

De markt voor dit medicijn is in potentie groot, omdat artsen bij voorkeur artemisinine combinatie therapie toepassen. De stof is nu tegen hoge kosten beschikbaar, waarbij de levering onzeker is. Dat biedt goede perspectieven voor gegarandeerde productie tegen een lagere prijs.

Het onderzoek van Phytonext wordt gesteund door de MIT-regeling Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.


(Lydia Heida)