• 07/02/2014

Medische software van Limburgse start-up meest innovatieve van 2014

Met technologie voor laboratoria van Hasseltse UgenTec wordt wachten op resultaten van biochemische analyses, bijvoorbeeld bloedonderzoek, verkort van enkele weken tot enkele uren.

Trefwoorden: #bloedonderzoek, #CardiMoni, #FastFinder, #gezondheid, #ict, #Iminds, #medisch, #software, #UgenTec, #Zora, #Zorgidee

Lees verder

Techniek

( Foto: UHasselt, Wouter Uten, CTO van winnaar UgenTec )

ENGINEERINGNET.BE – De jonge techstarter UgenTec sleepte met zijn FastFinder-software gisteren de ‘Zorgidee Award 2014’ in de wacht. Niet zonder reden: dankzij de software is het mogelijk om biochemische analyses in de gezondheidszorg - zoals bloedanalyses bij kankeronderzoek - sneller te laten verlopen.

De tijdwinst is gigantisch: laten de resultaten van bijvoorbeeld bloedonderzoek in laboratoria nu vaak enkele weken op zich wachten, met de FastFinder-software wordt al binnen enkele uren duidelijkheid verschaft.

De software is ontwikkeld voor Real Time PCR gegevensanalyse onder Windows, onafhankelijk van de gebruikte analyse-apparatuur, en kan in de bestaande software voor laboratorium management geïntegreerd worden (met output in pdf-formaat of direct naar het labmanagementsysteem).

“Een product met een hoge relevantie voor de patiënt, wereldwijd, en bovendien onmiddellijk toepasbaar”, aldus de jury. Ontwikkelaar UgenTec is gespecialiseerd in de ontwikkeling van specifiek bio-informaticasoftware.

24 medische en zorginnovaties
Tijdens deze vierde editie van Zorgidee werden maar liefst 24 innovatieve producten en diensten in de kijker gezet.

Bijvoorbeeld CardiMoni toonde een app waarmee de gebruiker via de camera van de smartphone zijn hartslagfrequentie – en eventuele afwijkingen – kan registreren.

Een belangrijke plaats op de innovatiemarkt werd ingenomen door zorgrobotica, zoals Zora. Deze 57 centimeter grote, met sensoren uitgeruste humanoïde robot kan niet alleen geprogrammeerd worden om bij epilepsiepatiënten aanvallen te detecteren, maar ook ingezet worden om instructies of feedback te geven bij revalidatietherapie.

Op Zorgidee lanceerde Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten ook nog ‘iMinds Health’, het digitale innovatiecentrum dat toekomstige uitdagingen in de Vlaamse zorg- en gezondheidssector moet aanpakken.


(Bert Belmans)

CITAAT
Prof. dr. Piet Stinissen, voorzitter van LifeTechLimburg en decaan van de faculteit Geneeskunde en levenwetenschappen van de UHasselt: “Met 400 deelnemers is Zorgidee uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplaats voor organisaties, bedrijven en onderzoekers die werken aan de gezondheidszorg van de toekomst. We zijn blij dat onze regio hierin een sterke positie verworven heeft.”