• 07/02/2014

Touchscreen laptop: nieuwste trend in computerland

Het aanbod van laptops met een touchscreen is de laatste jaren flink toegenomen.

Trefwoorden: #laptop, #Lenovo, #Thinkpad X1, #Touchscreen

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Begin dit jaar was ruim 1 op de 10 verkochte laptops al voorzien van een touchscreen en dit aantal zal dit jaar naar verwachting nog verder toenemen.

Over 25 jaar zal, volgens prognoses in het recentelijk verschenen rapport van onderzoeksbureau NPD DisplaySearch, het aantal touchscreen laptops meer dan 40% van het totaal zijn.

Waar de tablet gezien kan worden als de compacte middenweg tussen een PDA / smartphone en een laptop, voegt een touchscreen laptop een geheel nieuwe dimensie aan de digitale gebruikerservaring.

De Thinkpad X1 van Lenovo wordt gezien als de meest geavanceerde lichtgewicht laptop touchscreen van dit moment en is trendsetter binnen de touchscreen markt. Maar hoe werkt een touchscreen eigenlijk en wat zijn de voordelen?

Werking van een touchscreen
Het aanraakscherm is in de meeste gevallen capacitief. Dit houdt in dat er een hele lichte elektrische spanning op het scherm staat en bij aanraking geleidt je lichaam deze lading. Het lekken van de energie wordt geregistreerd door de sensoren en de software verwerkt deze registraties en zet deze om in acties.

Hoe groter het de afstand tussen het aanraakpunt van het scherm en het punt waarop het scherm wordt aangeraak, des te groter is het spanningsverschil. Omdat het menselijk lichaam (in dit geval de vingers) een goede geleider zijn, werkt een capacitief scherm erg goed als aanraakscherm.

De graadmeter voor de kwaliteit van de touchscreen wordt bepaald door het aantal aanraakpunten dat wordt geactiveerd bij het gebruik. Waar oudere modellen slechts 2 aanraakpunten hadden, zijn de nieuwste modellen voorzien van minimaal  5 punten en in het geval van de X1 zelf 10.

Hoe meer aanraakpunten een touchscreen heeft, des te vloeiender en natuurlijk het gebruik aanvoelt.

Voor- en nadelen
Touchscreens hebben veel voordelen; zo zijn ze nauwkeuriger, intuïtieve en flexibeler wat betreft de bediening, in tegenstelling tot de reguliere pc's met enkel een toetsenbord. Ook zijn touchscreens eenvoudig te reinigen en een aantal modellen is tevens spatwaterdicht en hebben een zeer solide behuizing.

De Live Tiles functie van Windows 8, dat speciaal voor touchscreens is gemaakt, stelt de gebruiker daarnaast in de gelegenheid om de werkomgeving geheel naar eigen inzicht in te richten.

De mogelijkheid om documenten rechtstreeks op het scherm te ondertekenen of te bewerken (wat naast tijd ook papier bespaart), lijkt in het bedrijfsleven een voorname reden te zijn om over te gaan op touchscreen laptops.

Er zijn modellen op de markt waarbij het scherm 360 graden gedraaid kan worden. Hiermee kan de touchscreen laptop in no-time worden gebruikt als presentatiescherm in de tentstand.

Daarnaast zijn er ook touchscreen modellen verkrijgbaar waarvan het scherm losgekoppeld kan worden en als een compacte tablet kan functioneren.

Hoewel touchscreen veel voordelen hebben, zijn met name de relatief hoge prijs en de beperkte keuzevrijheid momenteel de grootste nadelen.

Echter, de touchscreen markt is in volle ontwikkeling en er komen steeds meer aanbieders van touchscreen pc's en apps en programma's die zijn gericht op aanraakschermen op de markt.




Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.