• 10/02/2014

Apple zet Nederlandse slaapexpert in bij iWatch team

Het voormalige hoofd van het Philips slaaplab, Roy J.E.M Raymann, gaat zich bij Apple bezighouden met de ontwikkeling van de iWatch.

Trefwoorden: #Apple, #iWatch, #iWatch team, #slaapexpert

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Flickr (plasticpeople )

ENGINEERINGNET.NL - Het Amerikaanse computerconcern is druk bezig met de ontwikkeling van de iWatch, waarvan net zoveel succes wordt verwacht als van de iPhone.

Zo'n iWatch kan bijvoorbeeld niet alleen lichaamsbeweging en lichaamsfuncties registreren, maar ook het slaapgedrag.

Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om de drager van een iWatch wakker te trillen als deze het lichtst slaapt, en zo subtiel dat een bedgenoot er niet wakker van wordt.

Vandaar dat Apple bezig is een team met specialisten samen te stellen die alles weten van sensoren die lichaamsfuncties kunnen meten, zoals de hartslag en de bloeddruk, of van slaappatronen.

Raymann studeerde Biologische Psychologie aan de Universiteit van Utrecht, waarna hij richtte zich op de biologische factoren van vermoeidheid. Hij was sinds 2008 senior wetenschapper bij Philips.

Raymann richtte daar onder meer het Philips Sleep Experience Lab op, dat niet-medische oplossingen zoekt voor slaapstoornissen en het meten van slaap. Hij deed hierdoor veel ervaring op met draagbare sensoren.

Tijdens eerder verricht onderzoek voor de Vrije Universiteit in Amsterdam toonde hij al aan dat mensen beter slapen als hun huid licht is opgewarmd. Raymann gebruikte hiervoor een pyjama met daarop een buisjessysteem geborduurd, waardoor water met een temperatuur van tussen de 31,5º en 34,5º stroomde.

Bij het slaaplab van Philips hield Raymann zich ook bezig met slimme lichtoplossingen om mensen sneller in slaap te laten vallen en geluidmaskerende technieken om geluiden die de slaap verstoren weg te werken.


(Lydia Heida) , Apple store Shinsaibashi)