• 11/02/2014

Europa investeert verder in besturing van drones via satelliet

Het Europees ruimtevaartagentschap (ESA) en het Europees defensieagentschap (EDA) tekenden afgelopen week een akkoord om de samenwerking rond onbemande vliegtuigjes uit te breiden.

Trefwoorden: #B-HUNTER, #DeSIRE, #drone, #EDA, #ESA, #onbemand vliegtuig, #UAV

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia (MADe )

ENGINEERINGNET - ESA en EDA voerden eind vorig jaar met succes testvluchten uit over Spanje met een Israëlische Heron drone.

In een tweede fase van de samenwerking - DeSIRE II ofwel ‘Demonstration of Satellites enabling the Insertion of RPAS in Europe’ - worden deze testen verder uitgebreid.

Een budget van 2,4 miljoen euro werd vrijgemaakt om verdere testen uitvoeren om drones via satelliet te besturen.

De drones zouden niet voor militaire doeleinden worden ingezet. In deze nieuwe fase zullen ze verder worden getest voor monitoring van het milieu en voor maritieme surveillance.

Het project wil onrechtstreeks ook de mogelijkheden onderzoeken van een betere integratie van de verschillende satellietsystemen (zoals ruimte-, communicatie en navigatiesatellieten) met infrastructuur op de grond. Heel wat nieuwe diensten zouden op deze manier kunnen ontwikkeld worden.

Verschillende Europese legers zetten drones in voor allerlei bewakingsopdrachten. België gebruikt bijvoorbeeld drones om illegale lozingen in de Noordzee te detecteren.


(Saskia Van Hoyweghen) , B-Hunter UAV)