• 12/02/2014

Proefproject voor kas met veel verschillende teelten (+video)

Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland werkt aan een concept waarbij de teelt van groente, fruit, paddenstoelen en het houden van dieren in één kas samengaat.

Trefwoorden: #biobased park, #Boerengoedkas, #Polydome, #Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot YouTube, ExeptNL )

ENGINEERINGNET.NL - In de Boerengoedkas van Frank van Kleef, gelegen in De Lier, gaat komend seizoen een proefproject van start.

Dit in het kader van het nieuwe concept van Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland, de Polydome, wat staat voor 'hoog productie polyculturen'. Doel van de Polydome kas is onder meer mensen in de nabije omgeving te voorzien van zoveel mogelijk van het voedsel dat zij nodig hebben.

In zo'n kas staan fruitbomen, zoals pruimen, abrikozen en kersen, naast de gebruikelijke teelten van bijvoorbeeld komkommers en tomaten. Of naast groenten zoals bloemkool, die meestal alleen in de volle grond worden gekweekt, paddenstoelen of kruiden.

In een Polydome kunnen zo meer dan 60 verschillende gewassen worden geteeld. En dat in combinatie met het houden van kippen of het opkweken van vissen.

In de Boerengoedkas zijn nu de bedden klaargemaakt voor paddenstoelen, in combinatie met fruitbomen. Paddenstoelen geven CO2 en warmte af aan de kas en gedijen nog goed op plekken waar het voor groenten te donker is om te groeien. Ook werkt de paddenstoel tegen nematoden, zoals aaltjes.

Tijdens de drie jaar durende proef wordt gekeken welke milieuvoordelen er met het combineren van teelten valt te bereiken. Afvalstoffen van de ene teelt kunnen dienen als voedsel voor andere organismen of grondstof voor andere teelten, volgens het cradle to cradle principe.

De gemeente Westland heeft plannen voor een Polydome bij het biobased park. In Arcen, gelegen in Noord-Limburg staan al meer dan 10 gewassen in één kas: meerjarige fruitbomen, zoals nectarines, en kweepeer en diverse soorten éénjarige vruchtgroenten.


(Lydia Heida)