• 17/02/2014

Nieuw softwareplatform vervangt 400 afzonderlijke stress tools bij Airbus

ISAMI-omgeving moet zorgen voor meer consistentie in procedures, methoden, tools en databibliotheken die gebruikt worden door 2.000 stress experten bij ruim 50 leveranciers.

Trefwoorden: #a350, #airbus, #engineering, #isami, #lmxs, #ontwerp, #samtech, #Siemens, #techniek

Lees verder

Nieuws

( Foto: Airbus )

ENGINEERINGNET – De software van LMS, het begin 2013 door Siemens overgenomen Vlaamse bedrijf Leuven Measurement Systems waartoe ook het Waalse Samtech behoort, is in goeden doen.

Airbus was al gebruiker, maar meldt nu een nieuwe, 'algemene' omgeving voor stressanalyse ontwikkeld te hebben op basis van de LMS-software. Dit nieuwe platform draagt de naam ISAMI, wat staat voor 'Improved Structural Analysis through Multidisciplinary Integration'.

Het gaat om een enkelvoudig platform waarin alle procedures, methoden, tools en databibliotheken van Airbus zijn samengebracht en geïntegreerd. De nieuwe omgeving vervangt zo maar eventjes 400 afzonderlijke tools.

Het eerste project dat binnen ISAMI zal draaien, is het project voor de nieuwe A350-900, die deel uitmaakt van de A350 XWB-serie. ISAMI moet consistentie in de structurele analyse en het certificeringsproces verbeteren.

Niet eenvoudig, gezien er bij ruim 50 leveranciers niet minder dan 2.000 stress-experts aan het ontwerp van een toestel meewerken. De impact van ISAMI valt dus niet te onderschatten.

Nog mooi: samen met Siemens ontwikkelde Airbus een tool waarmee al vroeg in de ontwikkelingsfase het gewicht van het vliegtuig kan worden ingeschat: 'PRESTO', wat staat voor 'Pre-sizing of Structures for Trade-Offs'. Presto leverde naar verluidt al fikse tijdsbesparingen op bij het ontwerp en de bouw van de A350-1000.


(Bert Belmans)