• 17/02/2014

10 miljoen euro voor stimulering Nederlandse gamesindustrie

Het nieuwe investeringsfonds GameOn is een publiek-privaat initiatief om de snelgroeiende gamesector in Nederland te ondersteunen.

Trefwoorden: #GameOn, #gamesindustrie, #investeringsfonds, #startups

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vlambeer )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse overheid steekt 5 miljoen euro in het nieuwe fonds, waarbij de andere helft afkomstig is van een aantal ondernemers en investeerders met ervaring in de game-industrie. Verdere financieringsrondes zijn gepland voor volgend jaar.

GameOn gaat investeren in startende bedrijven en jonge ondernemers met vernieuwende ideeën, met name waar het gaat om het om de ontwikkeling van online en mobiele games. In deze sector is veel geld te verdienen. Het fonds richt zich ook op startups uit het buitenland, die plannen hebben zich in Nederland te vestigen.

De Nederlandse gamesector telt zo’n 330 bedrijven, die samen goed zijn voor 150 tot 225 miljoen euro omzet per jaar. GameOn gaat ervoor zorgen dat startende bedrijven kunnen doorgroeien, onder meer door er voor te zorgen dat er meer zakelijke kennis is om effectief te opereren in de dynamische markt voor videogames.

De Nederlandse overheid heeft negen sectoren aangewezen als speerpunt in beleid en investeringen. De gamesector maakt onderdeel uit van de topsector creatieve industrie. Dit beleid is erop gericht sectoren waarin Nederland wereldwijd uitblinkt verder uit te bouwen.

Dat houdt onder meer in dat de gamesector in aanmerking komt voor innovatiekredieten en onderzoeksfinanciering. Het 'Netherlands Foreign Investment Agency', onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, werkt met GameOn samen op het gebied van strategische acquisitie van buitenlandse bedrijven die voor Nederland interessant zijn.

Eén van de meest succesvolle Nederlandse games is tot nu toe 'Ridiculous Fishing', dat wereldwijd een hit werd. Het in Utrecht gevestigde bedrijf Vlambeer, opgezet door ontwikkelaars Rami Ismail en Jan Willem Nijman, ontwikkelde dit spel.


(Lydia Heida)