• 19/02/2014

Grote expansie internationale kenniswerkers in Zuid-Nederland

Het aantal internationale kenniswerkers in Noord-Brabant en Limburg is sinds 2007 bijna verdrievoudigd tot meer dan 13.000.

Trefwoorden: #Brainport Development, #expats, #Holland Expat Center South, #kenniswerker, #Zuid-Nederland

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Dit moet blijken uit de resultaten van een onderzoek van het Holland Expat Center South (samenwerkingsverband tussen de provincies Noord-Brabant en Limburg, Brainport Development en de Immigratie-en Naturalisatiedienst).

Het onderzoek maakt onderscheid tussen kenniswerkers en arbeidsmigranten. Het aantal internationale kenniswerkers is bijna verdrievoudigd en het aantal arbeidsmigranten bijna verdubbeld tot 56.000.

Het aantal internationale studenten in Zuid Nederland bedraagt 16.000 (53% WO en 47% HBO). Wat wonen en werken betreft, is Eindhoven favoriet, gevolgd door Tilburg en Maastricht (wonen) en Tilburg en Breda (werken).

De economische analyse van de groeiende groep internationals toont dat het belang toeneemt. Hun aandeel in de actieve beroepsbevolking bedraagt 3,7% in Noord-Brabant en 2,7% in Limburg.

Internationale kenniswerkers komen met name uit Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk. Landen in opkomst zijn De Verenigde Staten, India en China. De meeste arbeidsmigranten komen uit Polen, Duitsland en Turkije.

Het toenemende belang van (internationaal) talent heeft de voortdurende aandacht van de Brainport regio Eindhoven. Een goed voorbeeld zijn de afspraken en acties gedefinieerd in het TechniekPact.

Kris De Prins, directeur van Holland Expat Center South: “Een optimaal economisch vestigingsklimaat is randvoorwaarde bij het aantrekken van internationale bedrijven en kenniswerkers.”

Onderzoeksbureau Decisio deed de afgelopen maanden kwantitatief onderzoek naar de internationale populatie in Zuid-Nederland.

Dit gebeurde in samenspraak met de Belastingdienst en andere aangesloten overheidsinstanties, waardoor de socio-demografische en economische informatie over de internationals zeer nauwkeurig is. Dit is uniek voor Nederland.

Naar verwachting wordt deze wijze van onderzoek over meer regio’s in Nederland uitgerold.


(Guy Leysen) (bron: Brainport Development, foto: Powergen)