• 19/02/2014

Tanzaniaans mobiel computerlab in gebruik genomen

Het mobiel computerlab op zonnestroom is zo flexibel dat het zelfs de meest afgelegen scholen van het Afrikaanse land bereikt.

Trefwoorden: #Affordable Computers & Technology for Tanzania, #Close The Gap, #Essent, #mobiel computerlab, #Tanzania, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Essent )

ENGINEERINGNET.NL - Het lab werd deze maand geopend door een lokale vertegenwoordiger van het ministerie van onderwijs. Ondertussen hebben de eerste scholen al met het nieuwe onderwijsmiddel kennisgemaakt.

Het lab voorziet in een dringende behoefte: op dit moment leren veel Tanzaniaanse kinderen alleen vanaf een schoolbord omgaan met computers.

Leraren krijgen een desktop en randapparatuur en wijzen de belangrijkste onderdelen aan. In het lab daarentegen kunnen tien kinderen echte IT-ervaring opdoen met laptops en een printer.

Dat is hoognodig, want het brengt de jongeren basiskennis die ze nodig hebben om te kunnen doorstromen naar hoger onderwijs.

IT’er Freek van Workum van Essent was met 2 collega’s in Afrika aanwezig bij de ingebruikname van het lab.

‘Bij de opening waren al erg veel enthousiaste leraren. Enkele dagen later konden we op een bijeenkomst van zo’n 70 schooldirecteuren het lab nog eens aanprijzen. Ook daar waren de reacties heel goed. Men zit écht op dit soort voor ons misschien basaal ogende onderwijsmiddelen te wachten.’

Van Workum en zijn collega’s ontwierpen het lab zelf, met enige hulp. Dat was nodig omdat de bestaande oplossingen te groot en te duur waren, en te veel stroom opslorpen.

‘De vraag van de lokale organisatie aan ons was om met een flexibeler oplossing te komen, zodat ook afgelegen scholen zonder enige stroomvoorziening er gebruik van kunnen maken. En dat is gelukkig gelukt. De installatie is licht, en de computers zijn extra energiezuinig; ze werken zonder onderbreking zes uur lang.’

Na het vertrek van de medewerkers heeft de stichting Affordable Computers & Technology for Tanzania (ACTT) het beheer van het zonne-energiegestuurde computerlab op zich genomen.

Essent startte het project in Tanzania via haar partnerschap met Close the Gap, een organisatie die IT-apparatuur uit westerse landen ter beschikking stelt aan landen in de derde wereld.


(Guy Leysen)