• 20/02/2014

Aangetoond: whiplash remt natuurlijke pijnstilling lichaam slachtoffer

Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel hebben bevestigd dat de problemen van mensen met een chronische whiplash reëel zijn.

Trefwoorden: #auto ongeval, #nekpijn hoofdpijn, #Vrije Universiteit Brussel, #whiplash

Lees verder

research

( Foto: wikipedia - James Heilman, MD )

ENGINEERINGNET.BE - Bovendien wordt de natuurlijke pijnstilling van het eigen lichaam al vanaf de eerste maand na het ongeluk steeds minder. Deze bevindingen werden recentelijk gepubliceerd in wetenschappelijke bladen als Lancet en Clinical Rheumatology.

Een ‘nekslagtrauma’ of een whiplash is een nekblessure die vaak het gevolg is van een kop-staart aanrijding met de wagen. De meerderheid van de mensen herstelt gelukkig spontaan van een whiplash, zeker als de juiste behandeling wordt voorzien: professionele adviesverlening en begeleiding door een (kinesi)therapeut zonder bijkomende behandeling.

Wanneer er echter geen spontaan herstel optreedt, dan staat de medische wereld vaak voor een raadsel. De patiënt krijgt steeds meer pijn en heeft andere klachten zoals concentratiestoornissen, gebrekkig korte-termijngeheugen etc.

In tegenstelling tot die klachten kan men bij onderzoeken met behulp van medische beeldvorming weinig vaststellen, of toch niet voldoende om het vaak complexe klachtenbeeld van de patiënt te verklaren. Intussen heeft uitgebreid wetenschappelijk onderzoek in binnen- en buitenland heel wat klaarheid gebracht om het chronische whiplash syndroom te verklaren.

De meerderheid van de mensen met een chronische whiplash heeft een overprikkeld centraal zenuwstelsel. Dat verklaart de groeiende pijnklachten en de overgevoeligheid voor verschillende prikkels, zoals daglicht en stress.

Onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel, onder leiding van professor Jo Nijs, heeft recent aangetoond dat het lichaam zelf niet meer haar eigen pijnstilling kan activeren. Al in de eerste maand na het ongeluk begint het lichaam problemen te krijgen om haar natuurlijke pijnstilling op gang te krijgen.

Daarnaast heeft ongeveer 40% van de Belgische patiënten met een chronische whiplash ook te kampen met post-traumatische stress. Dit sluit aan bij observaties dat de biologische stresssystemen in het lichaam van mensen met chronische whiplash vaak niet meer in staat zijn om gepast te reageren op (dagelijkse) stressoren.

De verminderde concentratie, korte-termijn geheugenproblemen en tragere reactietijden zijn andere ‘breinproblemen’ die kenmerkend zijn voor whiplash, en die in dit recent in onderzoek geobjectiveerd zijn.


(Guy Leysen)