• 20/02/2014

KPN levert app voor geheim telefoonverkeer

Het telecombedrijf biedt binnenkort versleuteld bellen, mailen en sms-en via de mobiele telefoon aan, door samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Silent Circle.

Trefwoorden: #beveiligd telefoneren, #encryptie, #KPN, #silent circle

Lees verder

Techniek

( Foto: screenshot YouTube - Silent Circle )

ENGINEERINGNET.NL - De app zorgt ervoor dat elke vorm van communicatie – bellen, mailen of sms-en – op de telefoon versleuteld wordt en pas bij ontvangst op de telefoon van de ontvanger weer wordt ontcijferd.

Op de server van de telefonie-aanbieder is dus niets te vinden over de verzonden informatie. Dit betekent dat politie of justitie deze aanbieder niet kan dwingen om informatie vrij te geven, zoals nu al wel gebeurd is bij Twitter. De app is te gebruiken op bestaande telefoons.

Momenteel zijn de apps Silent Phone en Silent Text al te verkrijgen in de appwinkels voor iOS en Android. Kosten liggen op 10 dollar per maand of 100 dollar per jaar. KPN zal de apps gaan aanbieden via de eigen Cloud Store en een zelfde bedrag in euro's vragen.

Silent Circle brengt binnenkort ook een 'spionagevrije' smartphone op de markt, de zogenoemde Blackphone. KPN gaat waarschijnlijk ook deze telefoon verkopen. Daarvan is ook het besturingssysteem extra beveiligd tegen spionage.

De telefoon is samen met de Spaanse telefoonbouwer Geeksphone ontwikkeld en wordt volgende week gepresenteerd op het Mobile World Congress in Barcelona.


(Lydia Heida)