• 21/02/2014

WEG en KSB leveren motoren en pompen voor Water-link project

Twee leveranciers partneren voor engineering nieuwe drinkwaterlijn van Water-link in Walem. Jan Van Laer van KSB: "Bouwheer nam ook langetermijnkosten en rendement zorgvuldig onder loep."

Trefwoorden: #AWW, #drinkwater, #ksb, #motor, #techniek, #TMWV, #water-link, #waterlink, #Weg

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET - De integratie van hoogrendementsmotoren is een item waar steeds meer eindklanten in de waterindustrie open voor staan.

Dat geldt ook voor een project van Water-link in Walem, waar een nieuwe drinkwaterlijn wordt aangelegd naar TMVW in Buggenhout. KSB deed hiervoor een beroep op WEG voor de levering van de motoren voor zes pompen.

Sinds mei 2010 werken AWW en TMVW samen onder de koepel Water-link. De complementariteit van beide ondernemingen was één van de belangrijkste redenen om met elkaar in zee te gaan.

Zo staat AWW (Antwerpse WaterWerken) sterk in de productie van (drink)water en heeft het ook veel industriële klanten. TMVW heeft veel minder eigen waterproductie, maar beschikt wel over een groot distributienet en bouwde heel wat expertise op in de rioleringssector.

Tot voor de structurele samenwerking, kocht TMWV het overgrote deel van zijn drinkwater aan bij Vivaqua. Sinds beide watermaatschappijen onder dezelfde koepel vallen, is het logisch dat TMVW voor zijn drinkwater terecht kan bij AWW.

Capaciteit uitbreiden
Om die levering nog te verbeteren, besliste AWW om in zijn productiecentrum in Walem (bij Mechelen) te investeren. In een eerste fase is vanaf september 2012 gestart met de bouw van een nieuw pompstation in Walem.

Na de realisatie van de nodige verbindingsleidingen moet dit pompstation toelaten het debiet vanuit Walem richting TMVW op te voeren tot een piekcapaciteit van 165.000m³ per dag. Hiertoe werden zes nieuwe pompen in het pompstation geïnstalleerd.

Het geheel moest bedrijfsklaar zijn tegen september 2013 en die timing kon door KSB en WEG Benelux ook probleemloos worden gerespecteerd.

In een tweede fase zal een nieuwe productie-eenheid met een capaciteit van 150.000m³ per dag in Walem opgetrokken worden. Deze zal de bestaande klassieke lijn vervangen.

Door de nieuwe fabriek flotatie, dubbel-laagsfiltratie, actieve koolfiltratie gevolgd door UV-desinfectie, zal AWW over voldoende productiecapaciteit beschikken om haar partners met water van hoge kwaliteit te bevoorraden.

Voor de eerste fase schreef schreef AWW begin 2012 een aanbesteding uit voor de levering van de pompen. Die werd binnengehaald door KSB.

Hoogrendementsmotoren
KSB levert voor dit project zes pompen (inclusief motoren) aan. Het gaat om vrij grote pompen, die de capaciteit van 6815m³ perfect aankunnen. Elke pomp beschikt over een motor met een vermogen van 315kW.

Jan Van Laer is namens KSB bij het project betrokken. "Bij de toewijzing van deze opdracht speelde het prijscriterium uiteraard een belangrijke rol, maar de bouwheer nam ook de langetermijnkosten en het rendement zorgvuldig onder de loep. Daarom vroegen zij ons om bij de motorkeuze niet te opteren voor standaardmotoren, maar wel voor IE3-motoren (IE staat voor International Efficiency, redactie)."

Eigenlijk moeten pas vanaf 1 januari 2017 alle motoren van 0,75kW tot en met 375kW voldoen aan de IE3-normering, maar Water-link denkt dus - terecht - nu al op lange termijn.

Soepelheid in levering
Om aan de vraag van Water-link te kunnen voldoen, ging KSB de markt op. "Bedoeling was een partner te vinden die dergelijke motoren kon leveren. Belangrijk was ook dat de motoren zich leenden voor frequentieregeling. Al snel kwamen we terecht bij WEG, een bedrijf waar we vroeger al mee hadden samengewerkt. Dat was toen vooral voor industriële projecten, ook voor exportmarkten. Nu sloegen we voor het eerst de handen ineen voor een project in de drinkwatermarkt. Wij hechten bij de toekenning vooral belang aan de prijs, het rendement en de soepelheid inzake leveringen."

Motoren
WEG is een vooruitstrevend merk met een breed assortiment . Sinds juni 2011 is een wet van kracht die bepaalt dat standaard elektromotoren tussen 0,75 en 375 kW aan een hogere efficiency (IE2) moeten voldoen. WEG voert al motoren in hun productgamma die twee stappen (IE4) verder gaan. Aangezien er in dat geval gebruik wordt gemaakt van permanent magneten, moeten deze bij de meeste concurrenten worden aangestuurd door een frequentieregelaar.

Pomptype
De pompen die KSB in het project integreerde, zijn typische drinkwaterpompen van het model Omega.

Jan Van Laer: "De langsgedeelde, eentraps centrifugaalpompen staan voor hoge prestaties op vlak van watertransport. Ze kenmerken zich door hun veelzijdigheid en de mogelijkheid om hoge energiebesparingen te kunnen realiseren. Ze zijn heel geschikt voor het verpompen van schoon, ongezuiverd, gebruikt water en zeewater."

"Het verpompen gebeurt met de geringst mogelijke weerstand, waardoor de energie- en levenscycluskosten van de installaties dalen."

"De royaal bemeten componenten en de lustige loop verzekeren een gunstige en slijtagearme werking. Het onderhoudsvriendelijk ontwerp maakt een snel onderhoud mogelijk en waarborgt korte uitvaltijden. De CFD-geoptimaliseerde grafieken garanderen hoge rendementen en heel gunstige NPSH-waarden." <<

OVER WEG BENELUX
WEG Benelux (voorheen WEG Europe) is dit jaar 21 jaar actief. De onderneming was vroeger actief in de hele Europese Unie, maar focust zich tegenwoordig op de Benelux, met een gamma van hoogefficiënte elektromotoren en frequentiesturingen.

Als eerste WEG-kantoor buiten Noord- en Zuid-Amerika en nu WEG wereldwijd één van 's werelds grootste fabrikanten van elektromotoren en automatiseringsapparatuur is, kan WEG Benelux indrukwekkende groeicijfers voorleggen: de jaarlijkse omzet bedraagt ruim 33 miljoen euro, ondanks de loodzware concurrentie in de markt.

Bij WEG kunnen klanten terecht voor een breed gamma aan oplossingen, bestaande uit onder meer de laatste generatie transformatoren, generatoren, laagspannings-schakelmateriaal, frequentiesturingen, softstarters, laagspannings- en hoogspanningsmotoren, ATEX-conforme explosieveilige motoren, motoren voor rookafzuiginstallaties, motorreductoren en complete turnkey-systemen. Daarnaast heeft WEG haar productenportfolio onlangs aanzienlijk uitgebreid door een joint-venture aan te gaan voor de bouw van windturbines. <<
www.weg.net/be

OVER KSB
Met een omzet van circa 2,3 miljard euro behoort KSB tot de belangrijkste aanbieders van pompen, afsluiters en systemen. "Wereldwijd zetten meer dan 16.200 medewerkers zich in voor de beste service en hoogste productkwaliteit. KSB is gespecialiseerd in pompen, afsluiters en systemen voor de gebouwentechniek, de industrie, de water- en afvalwatersector, energiesector en de mijnbouw. Voor al deze domeinen bieden wij een omvangrijk pakket servicediensten en produceren wij complete hydraulische systemen voor water- en afvalwatertransport."

Sinds de oprichting in 1871 is KSB gestaag gegroeid. Tegenwoordig is het concern op alle continenten vertegenwoordigd met vestigingen, productielocaties, werkplaatsen en servicecentra. Innovatieve producten en concepten zijn het resultaat van de wereldwijde onderzoek van ontwikkeling van de KSB Groep. De kracht van KSB ligt in de hydrauliek, materiaaltechniek en automatisering.
www.ksb.com
<<

Voor meer informatie:
WEG Benelux sa
Rue de l'industrie 30 D - 1400 Nivelles
Tel. +32 (0)67 88 84 20 - Fax +32 (0)67 84 17 48
info-be@weg.net - www.weg.net/be

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
WEG Benelux


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.