• 26/02/2014

Atos mag zich inkopen in IT-afdeling van Russische Gazprom

Frans-Nederlandse Atos maakt intentie bekend om aandeel van olieproducent Sibur in IT-tak van Gazprom Neft over te nemen. De drie ondertekenden daarvoor een Memorandum of Understanding.

Trefwoorden: #atos, #economie, #gazprom, #ict, #ITSK, #olympisch, #poetin, #sibur, #sochi

Lees verder

Techniek

( Foto: Hannover Messe )

ENGINEERINGNET - Atos, een internationale IT-dienstverlener met een jaaromzet van 8,8 miljard euro en een personeelsbestand van 77.000 medewerkers, heeft een intentieakkoord ondertekend met de Russische bedrijven Sibur en Gazprom Neft.

Het gaat om een 'strategische samenwerking op het vlak van IT', zo laat het bedrijf weten. Aansluitend op dit contract zou Atos de aandelen van Sibur, één van de belangrijkste petrochemische concerns in Rusland, in ITSK overnemen. Dat is de IT-afdeling van Gasprom, waarin momenteel ook Sibur via een joint venture participeert.

De overeenkomst is naar verluidt al tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi getekend. Het heeft er dus alle schijn van dat Poetin de Frans-Nederlandse IT-leverancier Atos wil belonen voor zijn inzet om het IT-gebeuren tijdens de Olympische Spelen in Sotsji vlekkeloos te laten verlopen. Gazprom is voor iets meer dan de helft eigendom van de Russische staat.

Anderzijds zijn de Russen ambitieus. Vitaly Baranov, vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van Gazprom Neft: "We doen dit met de ambitie het bedrijf binnen enkele jaren als een vooraanstaande marktspeler te positioneren."

Het in het Memorandum uitgewerkte voorstel wordt naar verluidt nog ter goedkeuring voorgelegd aan de raden van bestuur van alle partijen, evenals aan de regelgevende instanties.

Het partnership van Atos met het Internationaal Olympisch Comité is overigens het grootste IT-sportcontract ter wereld.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Information Technology Service Company (ITSK) komt voort uit een fusie van de IT-, communicatie- en automatiseringsafdeling van twee Russische concerns: Gazprom Neft en SIBUR Holding.
In 2012 realiseerde ITSK een omzet van ongeveer 5 miljard RUB en had het bedrijf ongeveer 3.500 personen in dienst. Het bedrijf heeft kantoren in 25 Russische regio’s. Tot de klanten van ITSK behoren ruim 250 Russische bedrijven en hun buitenlandse filialen.