• 27/02/2014

DSM verplaatst deel productie buiten Europa

Het chemieconcern wil producten gaan maken in de landen waar deze ook verkocht worden.

Trefwoorden: #chemieconcern, #DSM, #Feike Sijbesma, #voedingssupplementen

Lees verder

Nieuws

( Foto: DSM, ceo Feike Sijbesma )

ENGINEERINGNET.NL - DSM bezit nu nog veel fabrieken in Nederland en andere Europese landen, aldus ceo Feike Sijbesma in een interview met Het Financieele Dagblad.

Het bedrijf produceert 45% van hun producten in Europa, terwijl daar maar 33% van deze producten worden verkocht. Doel is nu de productie en omzet per gebied ongeveer gelijk te maken.

Sijbesma vindt verder dat Europa aantrekkelijker voor bedrijven moet worden, wat betreft minder hoge energiekosten, een flexibeler arbeidsmarkt en meer economische groei. Daarbij heeft DSM ook last van de sterke euro. Het bedrijf boekte in 2013 een nettowinst van 271 miljoen euro, dat 3% lager is dan het jaar daarvoor.

Het is nog niet duidelijk wat de verplaatsing van de productie naar landen buiten Europa gaat betekenen voor bijvoorbeeld Nederland. DSM gaat bijvoorbeeld de productie van vitamine B6 van Duitsland verplaatsen naar China, om zo kosten te besparen.

Vooral het onderdeel Nutrition, dat deze voedingssupplementen maakt, heeft het moeilijk: de sterke concurrentie leidt tot prijsdruk, met name bij vitamines. In de Verenigde Staten heeft DSM te kampen met een groter dan verwachte afname van de vraag naar dieet supplementen.

De overige divisies – Pharma, Performance Materials en Polymer Intermediates – halen wel voldoende resultaten. Zo compenseerde de divisie Performance Materials de zwakke vraag vanuit de Europese bouwsector met een grote vraag naar het vezel Dyneema.


(Lydia Heida)