• 28/02/2014

Funderingspalen voor nieuw windpark geproduceerd door Sif Group

Bij Sif Group in Roermond wordt op dit moment gewerkt aan de productie van de 43 stalen funderingspalen voor windpark Luchterduinen.

Trefwoorden: #Eneco, #funderingspalen, #Mitsubishi Corporation, #offshore windmolenpark, #SIF Group

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.NL - Zodra de funderingspalen (70 meter lang, 525 ton en diameter 5 meter) klaar zijn (70 meter lang, 525 ton en diameter 5 meter), worden ze 23 kilometer uit de kust van Noordwijk en Zandvoort in de zeebodem geheid.

Nadien worden de windmolens rechtstreeks op de palen gemonteerd. Deze innovatieve techniek wordt nog betrekkelijk weinig toegepast.

Een flens is de platte rand aan het uiteinde van een buis. Omdat met de heihamer direct op de paal wordt geheid, was de flensverbinding van 30 centimeter breed een uitdaging tijdens het ontwerpproces.

De torens van de windturbines worden daar namelijk rechtstreeks met bouten en moeren op bevestigd. Uiteindelijk koos het team ervoor de buitenste rand van de flens horizontaal te maken, zodat daar op geheid kan worden.

De flens zelf loopt naar binnen toe licht af. Tijdens het heien blijft zo het oppervlak waar de bouten komen intact.

De productie van de funderingspalen is in november 2013 in Roermond gestart. De flenzen zijn gemaakt in Spanje en worden bij Sif Group op de palen gelast, waarna ze in de tweede helft van dit jaar vanuit Vlissingen door hoofdaannemer Van Oord op zee worden geïnstalleerd.

Eind 2015 zal windpark Luchterduinen operationeel zijn en groene stroom opwekken voor bijna 150.000 huishoudens. Het windpark is een gezamenlijk project van het Japanse Mitsubishi Corporation en Eneco Groep.


(Guy Leysen)