• 07/03/2014

Essenscia pleit voor afschaffing douanetarieven chemische producten

Aan vooravond van onderhandelingen over handel tussen Europese Unie en de VS, vraagt federatie essenscia om vrijhandelsverdrag dat competitiviteit van chemische industrie in Europa verbetert.

Trefwoorden: #economie, #essenscia, #ineos, #lanxess, #omnichem, #ratcliffe, #staking, #vrijhandel

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bayer, polycarbonaatplant in Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE – De komende dagen zitten de EU en de VS opnieuw rond de onderhandelingstafel om tot een trans-Atlantisch handels- en investeringspartnerschap te komen.

De gesprekken bieden nieuwe kansen, aldus de federatie, want beide continenten moeten het hoofd bieden aan de groeiende macht van Azië: "Veel bedrijven zijn bovendien vertegenwoordigd op de twee continenten en verhandelen hun producten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan."

Essenscia in een mededeling: 'Bovendien vormen de VS de eerste buiten-Europese exportmarkt, zowel voor België waar 10 procent van de export naar de VS gaat, als voor Europa'.

'Hoewel de EU ook onderhandelingen over handelsakkoorden voert met andere landen, zijn de onderhandelingen met de VS de belangrijkste voor de Europese economie'.

'Wij moedigen een snel besluit over een handelsakkoord aan dat het mogelijk maakt om toegang te krijgen tot de Amerikaanse energiemarkt, om inefficiënties weg te werken en de douanetarieven op chemische producten af te schaffen. Die laatste tarieven alleen al kosten de Belgische sector ongeveer 300 miljoen euro per jaar'.

"Het handelsakkoord zal een significante impact hebben op onze competitiviteit”, zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia. "De onderhandelingen over de reglementeringen zijn voor onze sector een belangrijk onderdeel."


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De chemische industrie en life sciences is een sterk geglobaliseerde sector, gericht op de buitenlandse markten. Meer dan 75 procent van de Belgische productie van de chemische sector en life sciences is bestemd voor de export.

COMMENTAAR VAN DE REDACTIE
De oproep van essenscia valt samen met die van CEO Jim Ratcliffe van Ineos. Die schetst in een open brief aan de Europese Commissie een doemscenario voor de chemische industrie in Europa - naar analogie van wat vroeger de textielsector overkwam.

Hij wijst de hoge energie- en grondstoffenprijzen in Europa met de vinger en stelt dat de chemische sector zijn investeringsstrategie hoe langer hoe meer zal afstemmen op de groeilanden en de VS. Ook essenscia waarschuwt dat de chemische industrie en life sciences een sterk geglobaliseerde sector zijn, waar de internationale concurrentie sterk speelt.

"Zelfs de Antwerpse cluster blijft niet gevrijwaard", voorspelt Ratcliffe. Zijn 'sense of urgency' wordt alvast niet gedeeld door de vakbonden: momenteel zijn er volop stakingen aan de gang bij Lanxess in Zwijndrecht en Omnichem in Wetteren.