• 10/03/2014

Witteveen + Bos ontwerpt lopende band voor boten (+video)

De gemeenten Apeldoorn en Epe onderzoeken momenteel of de bouw van zo'n Boat Conveyor geschikt is om boten over de A50 bij het Veluwse dorp Emst te laten rollen.

Trefwoorden: #Boat Conveyor, #Ingenieursbureau, #lopende band voor boten, #Witteveen + Bos

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot video Vimeo - Witteveen + Bos )

ENGINEERINGNET.NL - Ingenieursbureau Witteveen + Bos heeft deze lopende band, de Boat Conveyor, ontworpen als een goedkope oplossing om boten allerlei soorten obstakels te laten passeren. De gebruikelijke methodes hiervoor, schutsluizen en scheepsliften, zijn namelijk duur in aanleg en onderhoud.

De gemeenten Apeldoorn en Epe kijken nu of dit een oplossing is om de pleziervaart over het Apeldoorns Kanaal richting Epe mogelijk te maken. Dit past binnen het plan om het kanaal tussen Dieren en Hattem weer bevaarbaar te maken.

De kosten van zo'n lopende band liggen tussen de 6 en 12 miljoen euro. Samen met de Stichting Apeldoorns Kanaal is een verzoek ingediend bij de gemeenten Apeldoorn en Epe om nader onderzoek financieel mogelijk te maken.

De Boat Conveyor heeft de vorm van een brug met twee lopende banden in V-vorm en een open onderkant voor de kiel van de boot. De maximale lengte van boten die over de lopende band kunnen rollen is 20 meter. De lopende band krijgt een zachte laag bestaande uit een gelachtige vulling in een kunststof omhulling die de vorm van de boot aanneemt.

Voor overspanning van de A50 is een bruglengte nodig van 260 meter. Ook moet de brug een hoogte hebben van minimaal 4,60 meter, om aan de richtlijnen van Rijkswaterstaat voor doorrijhoogtes van snelwegen te voldoen. De helling van de band in de lengterichting mag niet boven de vijftien graden komen.

Plan is de brug volledig automatisch te maken en te laten werken op zon- of windenergie. De loopbanden worden aangedreven door elektromotoren. Onderzocht wordt of de energie die wordt opgewekt bij de afdaling weer kan worden opgevangen.

Ook het CDA in Woerden heeft gevraagd om onderzoek naar een verbinding tussen de Cattenbroekerplas en de Oude Rijn. Witteveen + Bos heeft zelf al gekeken hoe bij Katwijk een passage van de Oude Rijn naar de Noordzee is te maken.


(Lydia Heida)