• 11/03/2014

QinetiQ Space mag van ESA nieuw systeem voor waterzuivering ontwikkelen

Ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space in Kruibeke haalt contract van European Space Agency binnen om prototype van waterzuiveringsunit te ontwikkeling. Contractwaarde: ruim 1,1 miljoen euro.

Trefwoorden: #esa, #european space agency, #QinetiQ, #QinetiQ Space, #ruimte, #space, #techniek, #verhaert, #water

Lees verder

Techniek

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET.BE – De te ontwikkelen unit is bedoeld voor de recyclage van urine en afvalwater die tijdens ruimtemissies verzameld en hergebruikt worden.

Het gaat in eerste instantie om een prototype waaruit lessen kunnen getrokken worden voor de verdere ontwikkeling van algemene waterbehandelingssystemen bij toekomstige ruimtemissies.

Het behandelde water kan door astronauten hergebruikt worden om zich te wassen of kan nog verder gezuiverd worden tot drinkwater. Het basismodel moet rekening houden met de zwaartekracht, de vereiste kracht en de levensduur van de componenten in een verschillende atmosfeer.

QinetiQ Space zal, naast projectleider, design en engineering voor zijn rekening nemen. Het Spaanse ruimtevaartbedrijf NTE zorgt voor de analyses, en het Vlaamse VITO werkt aan de membraantechnologie. UGent wordt verantwoordelijk voor het subsysteem dat de urine zuivert en voor algemene testen.

Frank Preud’homme, commercieel directeur: “Voor een ruimtemissie met zes bemanningsleden schat men een waterverbruik van 166 liter per dag, wat neerkomt op 60.500 liter voor een jaar. Die hoeveelheid maakt dat er nieuwe waterbehandelingssystemen moeten komen.”


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space ontwerpt en bouwt kleine satellieten, satellietonderdelen en wetenschappelijke instrumenten voor de ruimtevaart. QinetiQ Space ging als Verhaert in 1969 in Kruibeke van start. Het bedrijf heeft 70 mensen in dienst, behaalde een omzet van 20 miljoen euro (boekjaar 2012-2013) en werd in 2005 onderdeel van de Brits-Amerikaanse QinetiQ Group.