• 12/03/2014

Kleding met zonnecellen genomineerd voor Wearable Tech Award (+video)

De Nederlandse ontwerpster Pauline van Dongen haalde de finale van de gerenommeerde Amerikaanse prijs met een jurk en een jas waarin zonnecellen zijn geïntegreerd om een iPhone op te laden.

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot video Youtube - vodaphonenl )

ENGINEERINGNET.NL - De Wearable Tech Award is onderdeel van het Amerikaanse SXSW Festival, gehouden in de Texaanse stad Austin.

Organisator van dit festival is het wereldwijd bekende software bedrijf Oracle. Het is een competitie met als doel innovatieve starters een podium te geven om zichzelf te presenteren en middelen aan te reiken om zichzelf verder te ontwikkelen.

Pauline van Dongen heeft twee prototypes gemaakt, een jas en een jurk, waarin zonnecellen zijn geïntegreerd. De mini-collectie heet dan ook Wearable Solar. De zonnecellen kunnen voldoende elektra leveren om bijvoorbeeld een iPhone op te laden.

Van Dongen kreeg onder meer een persoonlijke coach toegewezen die haar tips gaf voor het presenteren van Wearable Solar: het moest meer onderhoudend en minder academisch zijn.

Uiteindelijk heeft het Californische bedrijf Skully Helmets de Wearable Tech Award gewonnen met een geavanceerde motorhelm: dit is een zogenaamde 'augmented reality helm' waarbij achterop een 180 graden camera is bevestigd, waarvan het beeld op een headset display wordt weergegeven.

De kleding van Van Dongen krijgt ook aandacht in een documentaire van Firestarters en Discovery Channel. Zij presenteren een reeks van zes korte films over hoe de mobiele revolutie tal van creatieve industrieën verandert, zoals fotografie, muziek, kunst, film, mode en media.

De vijfde documentaire gaat over de integratie van technologie in de mode-industrie en de vernieuwing van het vakmanschap als gevolg daarvan. Ontwerpers van ‘wearable technology’ werken samen met technische partijen om zo draagbare items te maken waarin allerlei technologie is verweven.

Voor Wearable Solar werkte Van Dongen samen met zonne-energie expert Gert Jan Jongerden.


(Lydia Heida)