Voka Talentcenters komen in elke Vlaamse provincie

Uit de eerste resultaten blijkt dat jongens meer dan meisjes interesse tonen in STEM-richtingen, maar dat meisjes evenveel talent en aanleg hebben als jongens voor wetenschap en techniek.

Trefwoorden: #opleiding, #STEM, #talent, #Voka

Lees verder

Opleiding

( Foto: nongpimmy - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - In deze talentcenters worden leerlingen tussen 12-14 jaar begeleid om een studiekeuze te maken die aansluit bij hun talenten en interesses, door middel van individuele tests.

De kinderen ontvangen op basis daarvan een persoonlijk talentenrapport, met een overzicht van de studiedomeinen die aansluiten bij hun testresultaat. 

Voka wil met deze centra in twee jaar tijd 10.000 kinderen bereiken. Het Talentcenter in Zellik is bijvoorbeeld net geopend en meteen al volgeboekt tot het einde van het schooljaar. Ook voor het nieuwe schooljaar stromen de aanvragen volop binnen.

“De grote interesse van scholen toont aan dat er nood is aan wetenschappelijk onderbouwde studiekeuzebegeleiding op maat van elk kind. We willen op termijn alle kinderen in Vlaanderen bereiken met de Talentcenters”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Binnenkort openen ook Talentcenters in Gent, Kortrijk en Antwerpen. In Mechelen en Hasselt is al een Talentcenter actief. In september opent er ook een Talentcenter in Genk, dat het totaal aan Talentcenters in Vlaanderen op 7 brengt.

De Talentcenters in Mechelen en Hasselt ontvingen in hun eerste jaar samen ruim 2.600 leerlingen van meer dan 70 verschillende scholen. Ruim een derde van de jongeren zit in het zesde leerjaar van de lagere school, de anderen komen uit het 1e en 2e middelbaar uit de A- en de B-stroom.

“Meisjes hebben evenveel talent voor STEM-richtingen als jongens, al zijn ze zich daar niet altijd van bewust. We hopen dat de persoonlijke talentenrapporten bij jongeren en ouders de ogen openen en ervoor zorgen dat de arbeidsmarkt evenwichtiger wordt”, aldus Maertens. Voor fijne motorische vaardigheden scoren meisjes gemiddeld wel sterker dan jongens.

Het Talentcenter en het talentenrapport zijn wetenschappelijk onderbouwd door UGent. “Dit stelt ons in staat om jongeren op een objectieve manier inzicht te geven in de eigen talenten en interesses, waarbij we hen aanmoedigen om diverse studiepaden te verkennen die daarbij aansluiten”, zegt Nicolas Dirix, professor psychologie aan UGent.

Kinderen en jongeren zijn zich niet altijd bewust van al hun talenten. Soms worden er dan ook verkeerde keuzes gemaakt. Elk jaar veranderen in het Vlaamse secundair onderwijs meer dan 18.000 leerlingen van richting omdat de oorspronkelijke keuze toch niet de juiste bleek.

Een latere overstap baadt al te vaak in een negatieve sfeer: leerlingen krijgen de indruk dat ze gefaald hebben, en worden sneller schoolmoe. Op die manier gaat talent verloren. Dat is zonde voor de jongeren in kwestie en voor de Vlaamse economie, die schreeuwt om technisch geschoolde profielen.

De Voka Talentcenters ontvangen financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid, de provincie Limburg en van de EU. Een bezoek aan het Talentcenter is gratis.