• 12/03/2014

”Het is misvatting dat starters enkel in Silicon Valley goed gedijen”

25 ondernemers en managers lanceren Volta Ventures-fonds van 40 miljoen euro voor groeifinanciering van techstarters. "Er zijn talloze beloftevolle starters"

Trefwoorden: #business angel, #Buytaert, #durfkapitaal, #economie, #financiering, #hummingbird, #idealabs, #imainds, #risicokapitaal, #volta, #volta ventures

Lees verder

research

( Foto: Volta Ventures, Frank Maene en Filip Vandamme )

ENGINEERINGNET - In vergelijking met de ons omringende landen scoort Vlaanderen niet schitterend op het vlak van ondernemingszin.

De technologiestarters die de stap toch wagen, dwepen met Silicon Valley als dé bakermat om kapitaal op halen bij business angels en andere verschaffers van risicokapitaal. In België is er te weinig bereidheid om risico te nemen en zijn de opgehaalde bedragen te laag, zijn de meest gehoorde opmerkingen.

"Onterecht', stelt Frank Maene van Hummingbird Ventures: "Het is een misvatting dat startende techbedrijven enkel in Silicon Valley goed kunnen gedijen. Er zijn in de Benelux talloze beloftevolle starters en uitstekende incubators, zoals iMinds, Nest’Up, Co.Station en Idealabs."

"Maar deze starters worden geconfronteerd met een financieringskloof tussen de verstrekkers van enkele honderdduizenden euro startkapitaal (vrienden en familie, redactie) en de risicokapitaalspecialisten die anderhalf miljoen euro en meer op tafel leggen."

Onder meer Dries Buytaert (Drupal ) en Peter Hinssen ('The New Normal') richtte daarom met 23 andere ervaren ondernemers en managers een nieuw durfkapitaalfonds op, Volta Ventures. "We willen precies deze kloof dichten met structurele groeifinanciering in een vroeg stadium.”

Volta Ventures is nu van start gegaan met fondsenwerving bij private en publieke kapitaalverschaffers. Dat moet 40 miljoen euro opleveren.

De 25 doen ook een eigen financiële inbreng en hebben al twee ervaren managers aangesteld om het fonds vanuit Gent te leiden: Filip Vandamme van Barco en Frank Maene van Hummingbird Ventures en Big Bang Ventures.

Vandamme toont zich alvast bijzonder tevreden over de start: “Op enkele maanden tijd creëerden we een sterk collectief van 25 doorgewinterde ondernemers. Zij vormen de eerste groep geldschieters en zijn een belangrijke toegevoegde waarde bij het opsporen, doorlichten en begeleiden van interessante starters."

Volta Ventures voert naar verluidt vandaag gesprekken met investeerders die een hoog kapitaalrendement nastreven en deel willen uitmaken van ‘The New Normal’ – om Peter Hinssen te citeren.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De groep van business angels bestaat onder andere uit de technologieondernemers Peter Hinssen (mede-oprichter Across Group, technologiedenker en auteur van The New Normal), Dries Buytaert (oprichter Drupal, Acquia en New England Entrepreneur of the Year), Jonas Dhaenens (oprichter Combell), Jürgen Ingels (mede-oprichter Clear2Pay), Jan Vorstermans (ex-coo Telenet) en Guy Weyns (partner Ngen Capital, bestuurder Materialise, ex-Goldman Sachs en Morgan Stanley) aangevuld met captains of industry zoals Alain De Taeye (Management Board TomTom) en Eric Van Zele (ceo Barco en Trends Magazine Manager van het Jaar).