• 13/03/2014

Shell Bachelor Master Prijzen uitgereikt

Hossein Khalilnezhad van de TU Delft en Universiteit Twente-student Robin Vet zijn de winnaars van de Shell Bachelor Master Prijs.

Trefwoorden: #oliën uit algen, #ondergrondse hoogspanningskabels, #Shell Bachelor Master, #TU Delft, #Universiteit Twente

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL - Hossein Khalilnezhad won met een studie naar ondergrondse hoogspanningskabels en Robin Vet deed onderzoek naar het winnen van oliën uit algen. Finalist Gerrit Boersma van de TU Delft sleepte met een nieuw procédé voor koperrecycling de publieksprijs in de wacht.

Hossein Khalilnezhad, masterstudent Electrical Power Engineering aan de TU Delft, onderzocht het gebruik van ondergrondse kabels voor het moderniseren van bestaande elektriciteitsnetten. Hij bedacht technieken waarmee hoogspanningskabels in de grond te plaatsen zijn zonder dat ze voor storing op het net zorgen.

Daarmee komt een alternatief voor bovengrondse kabels, die veel ruimte vereisen en daardoor slecht in de bebouwde omgeving passen, mogelijk binnen handbereik. Zijn werk leverde Hossein de masterprijs op, waaraan een geldbedrag van 5.000 euro is verbonden.

Student Chemical Engineering Robin Vet aan de Universiteit Twente ontwikkelde een innovatief procédé voor de extractie van oliën uit microalgen, waarmee hij de bachelorprijs ter waarde van 2.500 euro won.

Publiekswinnaar Gerrit Boersma bedacht voor zijn bachelorscriptie een innovatieve techniek voor het terugwinnen van koper en werd hiervoor beloond met 1.000 euro.

‘Het werk van Hossein Khalilnezhad en Robin Vet, maar ook dat van de andere finalisten, is illustratief voor de hoge kwaliteit van het Nederlandse onderwijs’, zegt juryvoorzitter Gerald Schotman, Chief Technology Officer bij Shell.

‘Deze kennis is hard nodig, omdat we voor grote uitdagingen staan: de wereldbevolking blijft voorlopig groeien en de vraag naar voedsel, water en energie zal fors toenemen. Slimme ideeën en innovatie zijn essentieel om op de beste manier in deze toenemende vraag te blijven voorzien. We dagen jong technisch talent daarom graag uit hieraan bij te dragen.’

Dat een eenvoudige oplossing niet voor handen is, bleek ook uit het debat voorafgaand aan de finale met onderzoekers van de vier Nederlandse technische universiteiten.

‘Microalgen zijn de sleutel tot het resulteren van een biobased economie’, meent Anne Klok van Wageningen University and Research Centre. Ook Peter Mooij, promovendus aan de TU Delft heeft zijn hoop op algen gevestigd, terwijl Adriana Creatore van de TU Eindhoven haar zinnen heeft gezet op een cel, die waterstof produceert met behulp van zonne-energie.

Voor Arjen Hoekstra van Universiteit Twente zit de oplossing niet zozeer in alternatieven. Er is namelijk geen tekort aan water, voedsel of energie, maar wel is het aardoppervlak beperkt. ‘We moeten kiezen tussen vlees of energie.’


(Guy Leysen) (bron en foto: Shell)

Over de Shell Bachelor Master Prijs
Met de Bachelor Master Prijs wil Shell jong technisch talent stimuleren onderzoek te doen naar technologische oplossingen met een duurzaam karakter. Deze prijs moet hen motiveren zich verder op dit vlak te ontwikkelen zodat ze straks kunnen bijdragen aan de broodnodige technologische oplossingen, waarvan ook toekomstige generaties kunnen profiteren. Shell doet in haar Technology Centres in Amsterdam en Rijswijk dagelijks onderzoek naar duurzame oplossingen.

Bij de foto:
Vlnr. Robin Vet, Gerald Schotman en Hossein Khalilnezhad
‘Het werk van Hossein Khalilnezhad en Robin Vet, maar ook dat van de andere finalisten, is illustratief voor de hoge kwaliteit van het Nederlandse onderwijs’, zegt juryvoorzitter Gerald Schotman, Chief Technology Officer bij Shell.