• 14/03/2014

DBFM-procedure Spartacus sneltramlijn van start gegaan

De firma Grontmij gaat meewerken aan het Spartacus project, dat via PPS-samenwerking gerealiseerd zal worden.

Trefwoorden: #De Lijn, #Grontmij, #PPS, #Spartacus project, #Spartacus sneltram, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: THV Varinia )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste sneltramverbinding tussen Hasselt en het Nederlandse Maastricht is binnenkort een feit. Het Spartacus project wordt via publiek-private samenwerking (PPS) gerealiseerd.

Onlangs ondertekenden Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits, De Lijn, de Nederlandse provincie Limburg en de gemeente Maastricht de samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van de Spartacus sneltramverbinding Hasselt - Maastricht, via Diepenbeek, Bilzen en Lanaken.

In Limburg is tegen eind 2017 een 32 kilometer lange sneltramlijn gepland, waarmee reizigers op 38 minuten tussen Hasselt en Maastricht kunnen sporen.

Grontmij (via THV Varinia) werkt samen met haar partners in een eerste fase aan de MER-studies, de streefbeelden en de projectnota’s van de nieuwe sneltramlijn. Het project wordt gerealiseerd via een DBFM-procedure (Design, Build, Finance, Maintain).

De DBFM-procedure omvat voor het opstellen van een referentieontwerp, een prestatiebestek en de begeleiding van de aanbestedingsprocedure.

De werken starten in het voorjaar van 2015. Naast dit eerste traject zijn er nog twee andere sneltramlijnen in voorbereiding: Hasselt-Maasmechelen en Hasselt-Neerpelt-Lommel.


(Guy Leysen)

ACHTERGROND
Via publiek-private samenwerking (PPS) zal Vlaanderen 217 miljoen euro investeren voor de tramsporen, fietspaden, de nieuwe stelplaats en tramvoertuigen.

De stad Maastricht en de provincie Nederlands Limburg zullen de Nederlandse infrastructuur realiseren en zullen instaan voor het onderhoud op hun grondgebied.

De Nederlandse provincie Limburg en de stad Maastricht investeren op hun grondgebied 66,4 miljoen euro.

Om van de spoorinfrastructuur gebruik te maken betaalt De Lijn jaarlijks 400.000 euro op jaarbasis. Dat is gebruikelijk wanneer een tram of trein gebruik maakt van buitenlandse sporen.