• 17/03/2014
  • |     BB

Gezichtsreconstructie met 3D geprinte implantaten (+video)

Een overlevende van een verkeersongeval krijgt in Wales een revolutionaire gelaatsreconstructie met in België geprinte 3D titanium implantaten.

Trefwoorden: #3D chirurgie, #aangezicht reconstructie, #gelaat reconstructie, #gezicht reconstructie

Lees verder

research

( Foto: Abertawe Bro Morgannwg University Health Board )

ENGINEERINGNET – Stephen Power overleeft in 2012 een moto-ongeluk maar houdt er zware lichamelijke schade aan over.

Zijn schedel, neus, oogkassen, jukbeenderen en kaak waren op verschillende plaatsen gebroken. Hij onderging onmiddellijk levensreddende chirurgie maar op dat ogenblik was het esthetische aspect van ondergeschikt belang.

De kaak en jukbeenderen zouden opnieuw op verschillende moeten gebroken worden om vervolgens alles opnieuw ‘op te bouwen’. Het risico op oogschade was te groot zodat er voor gekozen werd verdere genezing af te wachten alvorens opnieuw in te grijpen.

In 2013 trof het Centre for Applied Reconstructive Technologies in Surgery in Cardiff de voorbereidingen om de symmetrie in het gelaat van de man te herstellen. Het centrum is een partnerschap tussen Morriston Hospital in Swansea, het National Centre for Product Design and Development Research (PDR) en Cardiff Metropolitan University. Het verricht pioneerswerk op het vlak van 3D technologie voor chirurgische ingrepen.

Voor het eerst zouden 3D geprinte implantaten gebruikt zijn om een volledige gezichtsreconstructie uit te voeren. Het team kon terugvallen op CT scans, computer modellen en gescande 3D modellen om te bepalen waar er opnieuw zou gesneden moeten worden en waar implantaten moesten ingebracht worden. Al de modellen en implantaten zijn van titanium en geprint op een 3D printer in België.

Aangezichtschirurg Adrian Sugar: “Om effectief botten in het gelaat te breken en opnieuw in de juiste positie te brengen is een complexe 3D oefening. Dat is dan ook de reden dat we 3D printing gebruiken. We konden in elke fase van de ingreep terugvallen op een 3D model. Zonder deze technologie is het giswerk. Met 3D technologie kunnen we veel nauwkeuriger te werk gaan en een veel beter eindresultaat bekomen.”


(Saskia Van Hoyweghen)

DIT IS BELGISCH

Voor het 3D-printen van het implantaat, werd het Vlaamse Layerwise gekozen. Dat bedrijf produceerde het implantaat en de fixatieplaat in een medische titanium-variant (Ti6Al4V ELI) volgens de ISO 13485 standaard. “Onze 3D printing technologie is uitermate geschikt voor het produceren van dit soort ultrasterke, preciese en lichte titanium implantaten”, weet Managing Director Peter Mercelis.

“De reconstructieve orbitale vloerplaat speelt een essentiële role in het herpositioneren van het oog in het kader van de beoogde aangezichtssymmetrie en oogalignering,” legt Romy Ballieux van de Medical Business Unit van LayerWise uit. “Wij produceerden de vloerplaat, en polijsten het bovenste oppervlak om wrijving met zacht weefsel te minimaliseren. De vloerplaat werd bevestigd aan het zygomatische jukbeen door een, special hiervoor ontworpen lip, met bevestigingsgaten."

"De digitale 3D printing technologie slaagde erin met succes de nauwkeurigheid van de gedetailleerde medische beeldvorming door te trekken via pre-operatieve planning en implantaatontwerp naar het geproduceerde implantaat. De 0.1 millimeter (4 mils) geometrische nauwkeurigheid van de vrijevorm-oppervlakken van de vloerplaat zouden niet kunnen gerealiseerd worden door traditionele productiemethodes.”

Voor wie een job in 3D-printing helemaal ziet zitten: nog dit jaar wil LayerWise naar eigen zeggen 'meer dan 30 nieuwe medewerkers aanwerven'.