• 18/03/2014

Innovatieve methode voor omzetten visafval naar voedsel

TCE GoFour onderzoekt met de Universiteit van Groningen de haalbaarheid van een fabriek op Urk die visafval omzet in voedingsstoffen en biobrandstof.

Trefwoorden: #biobrandstof, #TCE GoFour, #Universiteit van Groningen, #visafval, #voedingsstoffen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Freedigitalphotos.net - Vichaya Kiatying-Angsulee )

ENGINEERINGNET.NL - Milieutechnologiebedrijf TCE GoFour startte in 2010 met een vier jaar durend onderzoek om te kijken hoe visafval beter is te benutten.

Het gaat om het ontwikkelen van een techniek om visafval uit elkaar te halen in visolie en eiwitten. Hiervan zijn met behulp van enzymen voedingstoffen en biodiesel te maken.

Het bedrijf, dat in Groningen is gevestigd maar internationaal opereert, heeft hiervoor een Bio Product Processor ontwikkeld. Het omzetten van visafval naar waardevolle producten verbetert het rendement van de vissector en helpt tegelijk met het voldoen aan de strengere milieueisen in Europa.

TCE GoFour kreeg de opdracht voor dit onderzoek in 2010 van het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kader van de SBIR-regeling (Small Business Innovation Research).

Allereerst heeft het bedrijf gekeken of het mogelijk was een biodieselinstallatie aan boord van een schip te plaatsen, maar dat bleek niet mogelijk te zijn vanwege ruimtegebrek.

TCE GoFour is daarop een onderzoek gestart in samenwerking met de Universiteit van Groningen: 'From fish waste to human food'. Bij dit project is de winning van voedingsstoffen het belangrijkste en is de biodiesel een bijproduct. Voordeel daarvan is dat voedingsstoffen meer opleveren per kilo, zodat het rendement groter wordt.

Het onderzoek loopt naar verwachting tot april 2014, waarbij gekeken wordt of de bouw van een fabriek haalbaar is.


(Lydia Heida)