• 20/03/2014

Windows XP gevaarlijk? Gebruik Firefox of Chrome!

Dit is Belgisch. Gentse startup iTronica reikt oplossing aan voor wanhopige XP-gebruikers: schakel over naar vrije software, zoals Firefox en Chrome.

Trefwoorden: #cyberattack, #cybercriminelen, #Itronica, #Microsoft, #start up, #virussen, #Windows XP

Lees verder

nieuws

( Foto: iTronica )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens banken en experts is het vanaf 8 april niet meer veilig om via uw oude Windows XP PC te bankieren, omdat Microsoft dit operating systeem niet meer zal ondersteunen.

Wereldwijd zijn er nog meer dan 500 miljoen gebruikers van XP. Deze computers worden vanaf dan weerloos tegen virussen en cyberattacks. Cybercriminelen laten dan hun nieuwste malware los, die door Microsoft niet meer zal tegengehouden worden.

Een upgrade naar een nieuwe computer of software is vaak onmogelijk en vele gebruikers zitten dan ook met de handen in het haar.

Door vrije software zoals Firefox en Chrome te bundelen en op de bestaande machines te installeren, bevrijdt iTronica organisaties van een Microsoft lock-in.

Landmetersfirma Ellips heeft de overstap al gemaakt. Zaakvoerder Philippe Verbeke getuigt: “Gelukkig is er behalve aan de veiligheid ook veel tijd besteed aan gebruiksgemak. Het ziet er een beetje uit als Windows XP dus we waren er snel mee weg.”

iTronica is niet het eerste bedrijf dat de vraag naar vrije software aanvoelt. Zelfs in de ruimte verving de NASA op het ISS Windows door stabielere alternatieven.

Naast veiligheid en performantie is er ook het economische argument voor de overschakeling: de stad Munich bespaarde hierdoor reeds 10 miljoen euro, de London Stock Exchange bijna 12 miljoen euro.

We vroegen zaakvoerder Tom Van Braeckel om een verduidelijking hoe de overstap in zijn werk gaat. Bijvoorbeeld: moeten we eerst Linux installeren?

Van Braeckel: "Eerst en vooral even duidelijk stellen: Firefox, Chrome en vele andere programma's zoals LibreOffice werken zowel op Windows, Mac OS als op Linux. Dus om die programma's te gebruiken, volstaat het om te surfen naar hun website, het pakket te downloaden en te installeren.

Als je er tevreden van bent, kun je eenvoudigweg aan Windows vertellen dat hij de oude programma's (bijvoorbeeld Internet Explorer) niet meer moet gebruiken, en dan ben je helemaal 'overgestapt' naar het nieuwe programma, bijvoorbeeld Firefox.

Maar los daarvan is Windows geen erg veilig besturingssysteem. Denk maar aan het feit dat je een virusscanner nodig hebt die continu elk bestand dat je opent checkt op virussen. Dat is eigenlijk een lapmiddel voor het echte probleem; namelijk dat Windows de virussen niet buiten kan houden.

En dan nog glippen er virussen door het net. Dat is heel erg, dat je niet kan betrouwen op de veiligheid of stabiliteit van je systeem."

Wat als ik Linux heb of installeer?
Van Braeckel: "Linux is veel veiliger en op Linux heb je geen virusscanner nodig. Dit komt enerzijds doordat dit systeem vanaf het begin veel veiliger ontworpen is, en anderzijds omdat de broncode van het gehele systeem publiek is, waardoor duizenden mensen dagelijks kijken hoe het werkt, nadenken over de veiligheid, en verbeteringen kunnen aanbrengen. Door dit betere ontwerp is het ook stabieler - geen 'blue screens of death' en dat soort zaken.

Deze 'openheid' van het systeem, zorgt bovendien dat overheden of bedrijven er ook niet zomaar achterpoortjes in kunnen steken zoals dat bij "'closed source- systemen al vaak gebeurd is."


(Guy Leysen)

ACHTERGROND
iTronica is een jong bedrijf uit Gent dat bedrijven helpt bij de transitie naar vrije software. Zij gaan win-win samenwerkingen aan met organisaties die hun IT willen stroomlijnen en hierop willen besparen.