• 21/03/2014

’Center for Medical Imaging’ in Twente via PPS

Via een unieke publiek-private samenwerking zal begin volgend jaar een Centrum voor Medische Beeldvorming in Twente geopend worden.

Trefwoorden: #CT scan, #medische beeldvorming, #PPS, #Publiek Private Samenwerking, #radiografie, #Universiteit Twente

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.NL - Vijf partijen hebben daartoe een intentieovereenkomst ondertekend.

Het gaat hier om een voorgenomen samenwerking tussen Medisch Spectrum Twente, ZGT (Ziekenhuisgroep Twente), Radboudumc, Universitair Medisch Centrum Groningen en Universiteit Twente. Ook bedrijven gaan in dit programma participeren.

Deze interdisciplinaire samenwerking tussen Universiteit Twente, de medische instellingen en het bedrijfsleven op het gebied van nucleaire geneeskunde en radiologie is uniek.

Het streven is om per 1 januari 2015 de huisvesting van CMI Twente binnen de muren van het Medisch Spectrum Twente in Enschede te openen.

Innovatie in de gezondheidszorg is noodzakelijk om in de toekomst de zorg betaalbaar te houden en om tegemoet te kunnen komen aan de toenemende vraag. Medische beeldvormingstechnieken spelen hierbij een belangrijke rol.

Het Center for Medical Imaging North East Netherlands (CMINEN) is het eerste open innovatiecluster op het gebied van medische beeldvormingstechnieken in Noord- en Oost-Nederland.

CMINEN is in 2011 opgericht door het UMCG/RUG, Universiteit Twente en Siemens Nederland. Het doel is stimulering van de ontwikkeling en het gebruik van medische beeldvormende systemen in de patiëntenzorg en het verkrijgen van een leidende positie in de medische wereld.

CMINEN kent twee fysieke locaties, namelijk Groningen (UMCG/RUG) en Twente. De focus van CMI Twente, een initiatief van de Universiteit Twente, is gericht op de technologische ontwikkelingen rond de vakgebieden nucleaire geneeskunde en radiologie, met als eerste focus PET-MRI, en wordt mede financieel gesteund door de Provincie Overijssel en de Regio Twente.

Op korte termijn wordt ook aandacht besteed aan andere technologieën, zoals CT, MRI en hybride OK.

Door deze unieke samenwerking ontstaat een Center of Research Excellence, waar onderzoek en onderwijs naar innovatie en verbetering van diagnostische en therapeutische technieken wordt gecombineerd met zorg op het hoogste niveau door gebruik van de nieuwste technieken.

Voor de universitaire medische centra in Groningen en Nijmegen betekent dit een verdere versterking van de al bestaande samenwerking met de Universiteit Twente. Voor de ziekenhuizen leidt de samenwerking tot een vergroting van de capaciteit voor diagnostiek en therapie en ze onderscheiden zich hiermee van andere topreferente ziekenhuizen en (boven)regionale zorgaanbieders.

ZGT en MST hebben de klinische expertise in huis voor het onderwijs en onderzoek en gebruiken de faciliteit voor de patiëntenzorg. CMI Twente vormt als open innovatiecluster een belangrijke stimulans voor het bedrijfsleven in de regio en biedt mogelijkheden voor spin-off bedrijven.

Radboudumc en het Universitair Medisch Centrum Groningen ontwikkelen binnen het Center of Research Excellence innovatieve tracers, leveren expertise bij het opzetten van de faciliteit voor medische beeldvorming en gaan wetenschappelijke trials opzetten.

De Universiteit Twente levert de technologische expertise op het gebied van onderzoek en onderwijs en biedt studenten toegang tot zeer geavanceerde technieken. De regionale ziekenhuizen hebben de klinische expertise in huis voor het onderzoek en onderwijs en gebruiken de faciliteit voor hun patiëntenzorg.

De PET-MRI scan apparatuur van CMI Twente wordt gehuisvest binnen het MST te Enschede. Naast gebruik van de PET-MRI door deze vijf partijen voor onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg, zal de PET-MRI ook beschikbaar worden gesteld voor gebruik door derden.


(bron: Universiteit Twente)

Op de foto: voorbeeld van CT scan.