• 21/03/2014

Malaria Stichting strijdt tegen nepmedicijnen

De internationale campagne 'Fight the Fakes' is opgezet door een groep bedrijven en instellingen die zich wereldwijd inspannen tegen vervalste geneesmiddelen.

Trefwoorden: #Fake Drugs, #Fight the Fakes, #Malaria, #Malaria Stichting, #valse medicijnen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Malaria Stichting )

ENGINEERINGNET.NL - De Nederlandse Malaria Stichting heeft onlangs besloten de campagne 'Fight the Fakes' te gaan ondersteunen.

Ook drie andere organisaties, Global Pharma Health Fund, Malaria Consortium en Roll Back Malaria, gaan zich inzetten voor deze campagne.

In november 2013 lanceerden tien organisaties, waaronder de internationale koepel van farmaceutische bedrijven IFPMA, de wereldwijde campagne. Doel van het initiatief is de strijd aan te gaan tegen de producenten en verspreiders van nepgeneesmiddelen: medicijnen die niet de werkzame stof bevatten of, nog erger, bestaan uit giftige stoffen.

Wereldwijd zou het gaan om ongeveer 10% van de totale markt, waarbij in Azië, Afrika en Latijns-Amerika tot wel 30% van alle medicijnen in omloop vervalst zijn. Volgens schattingen is de helft van alle geneesmiddelen vervalst die zijn aangeschaft via internetsites.

Hoofddoel van de campagne is vergroting van het bewustzijn onder het publiek. Onder meer via een website willen de organisaties bewerkstelligen dat er een wereldwijde beweging ontstaat van organisaties en personen die zich uitspreken over de gevaren van vervalste geneesmiddelen.

Dit moet leiden tot een gezamenlijke strijd om vervalste medicijnen uit te bannen.


(Lydia Heida)