• 27/03/2014

Startup Hemics brengt reuma-scanner op de markt

De scanner, die met licht ontstekingen opspoort bij mensen die lijden aan reuma, is ontwikkeld door Philips-onderzoekers die nu een eigen bedrijf hebben opgericht.

Trefwoorden: #handscanner, #Hemics, #reuma, #reuma-scanner, #reumatoïde artritis

Lees verder

Nieuws

( Foto: Hemics )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om een handscanner die laser gebruikt om handen en polsen door te lichten. Zodoende zijn ontstekingen zichtbaar te maken. Aan de hand daarvan is het veel gemakkelijker de dosering van medicijnen vast te stellen.

Reumatologen stelden tot nu toe ontstekingen vast door de ledematen van een patiënt te checken op zwellingen, deze te betasten en te vragen of dat pijnlijk was. Met de HandScan kan dit onderzoek niet alleen sneller maar ook veel efficiënter verricht worden, omdat lichte ontstekingen die niet voelbaar zijn door de arts, nu toch zijn te identificeren.

Daarbij kunnen ook anderen, niet-reumatogen, de patiënt met deze scanner professioneel controleren. Dit maakt het mogelijk dat patiënten vaker op controle kunnen komen, zodat de medicatie sneller is aan te passen. Dit heeft een positief effect op het verhelpen van klachten en het verloop van de ziekte.

Twee onderzoekers van Philips Research, Wouter Rensen en Michel van Beek, begonnen in 2007 met de ontwikkeling van het apparaat, waarop inmiddels patent is aangevraagd. Omdat Philips het prototype niet verder wilde vermarkten, hebben beide onderzoekers zelf een bedrijf opgestart.

Na een jaar werd een aantal investeerders gevonden: Thuja Capital, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en het Point One Innovation Fund. Ook kreeg het bedrijf een innovatiekrediet van 1 miljoen euro. Momenteel heeft Hemics 6 mensen in dienst, waarbij de productontwikkeling en fabricage zijn uitbesteed.

Hemics wil in de toekomst een voetscanner ontwikkelen en scannen met licht gaan gebruiken bij andere soorten ontstekingen, zoals artrose. Het bedrijf hoopt deze zomer de eerste HandScans op de markt te brengen.

In Nederland hebben bijna 2 miljoen volwassenen reuma, waarvan er 1,6 miljoen mensen onder behandeling zijn van een arts. Van deze mensen moeten 630.000 dagelijks medicijnen innemen. De medische kosten van alle behandelingen samen ligt op circa 3,2 miljard euro per jaar.


(Lydia Heida)