Online kabel- en leidingportaal KLIP Digitaal is live

'KLIP Digitaal', het online platform waar aannemers en nutsbedrijven informatie uitwisselen over ondergrondse kabels en leidingen, is live. Dat meldt Vlaams minister-president Kris Peeters.

Trefwoorden: #aannemer, #eandis, #elektrciteit, #engineering, #gas, #kabel, #klip, #klip digitaal, #kris peeters, #technisch

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nordstream )

ENGINEERINGNET.BE - In Vlaanderen liggen ruim 500.000 kilometer ondergrondse kabels en leidingen die in beheer zijn van tal van nutsbedrijven, openbare besturen of andere organisaties.

De gasramp van Gellingen in 2004 maakte destijds duidelijk dat er wat moest veranderen aan de wijze waarop aannemers en nutsbedrijven informatie over de ondergrond uitwisselden.

Daarom lanceerde de Vlaamse regering in 2007 de idee van het 'KLIP Portaal', een internetplatform waar alle betrokken partijen in principe alle informatie zouden kunnen vinden.

In de praktijk bleek het niet zo simpel: hoewel sinds 1 september 2009 alle 250 kabel- en leidingbeheerders bij decreet verplicht zijn zich in dit KLIP te registreren en hun plannen in te dienen, bleek er een kakofonie aan deels papieren, deels digitale plannen, diverse formaten, verschillende schaalgroottes en afwijkende informatiemodellen op het platform terecht te komen.

KLIP Digitaal moet daar komaf mee maken: er is nu een uniform informatiemodel en een uniforme achtergrondkaart. Deze kaart is sinds eind vorig jaar beschikbaar voor alle nutsbedrijven en voor alle gemeenten. De Vlaamse overheid en de nutssector hebben daar naar verluidt samen 100 miljoen euro in geïnvesteerd.

Minister-president Peeters: "Nergens anders ter wereld is dergelijke tool met zo’n technische functionaliteiten beschikbaar. Met KLIP Digitaal is Vlaanderen baanbrekend en ‘state of the art’ inzake geografische informatie."

Toch gaat het nog steeds om een testrun van KLIP Digitaal: de inwerkingtreding van de definitieve versie wordt verwacht tegen 1 januari 2016 (zie leestip onderaan). Tegen dan moet dus alle informatie - ook die van de oudere plannen - volledig in het systeem zitten.


ACHTERGROND
KLIP heeft effect: tussen 2007 en 2012 is het aantal schadegevallen significant gedaald. Waar er in 2007 in totaal nog 12.597 schadegevallen werden aangegeven bij de verzekeringsbedrijven, daalde dat aantal in 2012 naar 9.983 (cijfers Assuralia, koepel verzekeringsbedrijven). Ook steeg tussen 2009 en 2013 het aantal planaanvragen spectaculair van 90.000 tot 190.000 per jaar.

COMMENTAAR VAN DE REDACTIE
KLIP Digitaal is een hele stap vooruit voor aannemers, gemeenten, nutsbedrijven en ingenieursbureaus. Maar zelfs een up-to-date informatieplatform waar alle leidingen en kabels perfect aangeduid (zouden) zijn, sluit het risico van ongevallen niet helemaal uit. Dat werd bewezen in april van dit jaar, toen een aannemer een stalen aardgasleiding langs de E40 ter hoogte van Aalst beschadigde. Eandis liet toen weten dat de buis wel degelijk correct op de kaart van het gasnet was aangegeven (zie leestip onderaan).