Jonge Vakkanjers tekenen functionerende handling-robot uit

Bedrijven en onderwijs werken samen voor Vakkanjers-wedstrijd om jongeren te motiveren voor een technische studierichting te kiezen. "Ook wij krijgen niet altijd onze vacatures ingevuld"

Trefwoorden: #cad, #euroskills, #fancu, #talent, #techni-show, #techniektalent, #techniektalent.nu, #vakkanjer, #worldskills

Lees verder

HR

( Foto: Fanuc )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens de afgelopen Techni-Show in Utrecht vond de finale plaats van 'Vakkanjers'. Dat is een wedstrijd waarin jongeren het tegen elkaar opnemen in zeventien verschillende wedstrijdvakken.

In de categorie 'CAD-tekenen' moesten de jonge vakmensen voor opdrachten hun inspiratie halen uit een werkende robot.

Op de eerste finaledag kregen de vijf finalisten verschillende robotonderdelen. Hun opdracht: een volledige functionerende robot samenstellen en uittekenen.

Dag drie deed deze robot dienst als plukrobot in de tomatenoogst. Nu moesten de scholieren en studenten de bijbehorende rekken en geleidende rails uittekenen en gerenderde afbeeldingen van de productiestukken afleveren. En als kers op de taart een filmpje maken dat toont hoe de robot scant welke tomaten plukrijp zijn.

De winnaar was uiteindelijk Erik van Wijck van het Scalda College voor Techniek en Design.

General Manager Paul Ribus van Fanuc, de leverancier die de robot ter beschikking stelde: “Niet alleen in Nederland, maar ook in België is er een groot gebrek aan goed opgeleide technici. Ook wij krijgen niet altijd onze vacatures ingevuld. We moeten jongeren dus op alle mogelijke manieren al op vroege leeftijd aanmoedigen om voor techniek te kiezen.”

Met Vakkanjers wil het Nederlandse samenwerkingsverband TechniekTalent.nu aantonen dat techniek deel uitmaakt van ons dagelijkse leven en jongeren motiveren voor technische studies te kiezen. Regionale opleidingscentra en bedrijven selecteren hun beste talenten om deel te nemen.

De winnaars krijgen een ticket voor het Europese kampioenschap EuroSkills in Frankrijk en de kwalificatie voor het wereldkampioenschap WorldSkills in Brazilië.


ACHTERGROND
TechniekTalent.nu in Nederland is een samenwerkingsverband van acht technische sectoren, in opdracht van werknemers- en werkgeversorganisaties. Met maar één doel: meer instroom en behoud van (jonge) mensen in de techniek.