Huisman bouwt ‘s werelds grootste kranen voor Heerema

Beide bedrijven hebben een intentieverklaring getekend voor de levering van twee kranen aan boord van Heerema’s geplande, half-afzinkbare kraanschip.

Trefwoorden: #half afzinkbaar kraanschip, #Heerema, #Huisman, #kranen, #werkeiland

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flickr, ©Alfred Elkerbout )

ENGINEERINGNET.NL - De kranen krijgen een hijscapaciteit van 10.000 ton per stuk, dat gekoppeld aan elkaar een last tot 20.000 ton aankan.

Ze zijn bestemd voor een nieuw, half afzinkbaar kraanschip van Heerema, dat daarmee de grootste in zijn soort ter wereld wordt.

De radius van de kraan is 48 meter. De kranen maken om te draaien gebruik van grote lagers - die door Huisman zelf ontwikkeld zijn - met een diameter van 30 meter. Deze lagers maken een nauwkeurige controle over de zwenkbeweging mogelijk. Ook hebben zij weinig onderhoud nodig en zorgen ze voor een aanzienlijke gewichtsbesparing.

Deze techniek is eerder toegepast bij de 5.000 ton mastkraan op de ‘Seven Borealis’ (Subsea 7) en de 4.000 ton mastkraan aan boord van de ‘Aegir’, ook eigendom van Heerema.

Huisman bouwt de twee kranen op de productiefaciliteit in China. Het project zou een waarde hebben van een kwart miljard euro.

Heerema neemt eind dit jaar de definitieve investeringsbeslissing over het nieuwe werkeiland. Het bedrijf heeft het ingenieursbureau GVA eerder opdracht gegeven om een basisontwerp te maken voor een zelfvarend schip van 214 meter lang en 97,5 meter breed.