Nieuwe bestralingsmethode voor tumoren haalt inspiratie uit auto industrie

In het UZ Brussel worden sinds kort bewegende long- en levertumoren behandeld met een toestel van Mitsubishi dat gebruikt maakt van dynamic tracking'.

Trefwoorden: #bestraling tumor, #radiotherapie Mitsubishi, #radiotherapie tumor bewegend, #UZ Brussel, #VERO-SBRT

Lees verder

research

( Foto: UZ Brussel, Prof. De Ridder en het VERO-SBRT systeem )

ENGINEERINGNET.BE - Voor succesvolle bestraling moeten tumoren bestraald worden met een hoge dosis zonder omliggend weefsel te beschadigen. Voor bepaalde tumoren is dat moeilijk omdat ze bewegen tijdens de ademhaling van de patiënt, zoals long- en levertumoren.

In 2009 installeerde de dienst radiotherapie van het UZ in Brussel een toestel dat bewegende tumoren kan bestralen. Bij klassieke radiotherapie werd telkens een paar centimeter van het omliggende weefsel beschadigd en kon er geen hoge genezende dosis straling worden toegepast.

Met het VERO-SBRT systeem, dat wereldwijd het eerst geplaatst werd in het UZ in Brussel, kunnen nu, na 3 jaar ontwikkeling en 2 jaar klinische studie de eerste reguliere patiënten worden bestraald.

Tijdens de voorbereiding van de behandeling wordt de beweging van de tumor gemeten. Tijdens de bestraling wordt die beweging gecorreleerd met de ademhalingsbeweging van de patiënt. Dit laat toe om de beweging van de tumor te voorspellen en met de bestralingsbundel de tumor te volgen. Dit systeem van 'dynamic tracking' vergt 3 tot 10 behandelingssessies.

Het nieuwe systeem is een alternatief voor vele patiënten met kleine longtumoren of voor darmkanker patiënten met beperkte uitzaaiingen. Normaal kunnen zij enkel genezen via een chirurgische ingreep maar zijn hiervoor vaak te zwak of de ingreep is technisch niet haalbaar.

De resultaten zijn veelbelovend. Minder dan 20% van de bestraalde tumoren hervalt binnen de 2 jaar na de behandeling. De bestralingsdosis kan verhoogd worden aangezien er geen omliggend weefsel meer beschadigd wordt. Bovendien moet de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis komen. De nieuwe bestralingsmethode is niet alleen effectiever maar ook minder belastend voor de patiënt.

Het VERO-SBRT systeem is ontworpen door Mitsubishi Industries en het Duitse Brainlab AG. Mitsubishi maakt hiervoor gebruik van zijn expertise inzake robotica die o.a. gebruikt wordt voor de assemblage van auto's.