Extra onderzoek naar medicijnen voor verwaarloosde parasitaire ziektes

Negen partners uit Europa, Afrika en Latijns-Amerika bundelen hun krachten om nieuwe medicijnen te ontwikkelen tegen parasieten. Met UAntwerpen neemt ook een Belgische universiteit deel.

Trefwoorden: #Chagas, #leishmaniasis, #medicijnen parasitair, #NPD, #parasitaire ziekten, #schistosomiasis

Lees verder

research

( Foto: Ziekte van Chagas informatieposter uit Frans Guyana / Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE – Verwaarloosde parasitaire ziektes (ook wel NPD's of Neglected Parasitic Diseases genoemd) vormen een enorme hindernis voor gemeenschappen over de hele wereld die proberen om zich te ontwikkelen. De ziektes worden als ‘verwaarloosd’ beschouwd omdat er erg weinig wordt geïnvesteerd in de zoektocht naar behandelingen.

De NPD's waarop dit project zich richt, zijn de ziekte van Chagas, de Afrikaanse slaapziekte, leishmaniasis en schistosomiasis. Deze ziekten leiden samen tot 6,6 miljoen ‘levensjaren gecorrigeerd voor beperkingen’ (ook wel DALY’s of disability-adjusted life years genoemd). In de afgelopen dertig jaar werden slechts negen nieuwe medicijnen tegen deze NPD's op de markt gebracht.

Het project, gefinancierd door de EU, loopt over vier jaar. Het kreeg de naam PDE4NPD, wat staat voor PhosphoDiEsterase inhibitors for Neglected Parasitic Diseases. Het geeft openbare en private partners de kans om samen te werken binnen het zevende kaderprogramma van de Europese Unie om deze behoeften op het vlak van gezondheidszorg in te vullen.

De professoren Koen Augustyns en Louis Maes zijn partners in het Antwerp Drug Discovery Network en zullen hun uitgebreide kennis inzake medicinale chemie en parasitologie delen met dit nieuwe consortium.

"Onze ervaring met het ontwerpen en synthetiseren van nieuwe moleculen zal een grote toegevoegde waarde zijn voor de ontwikkeling van broodnodige nieuwe medicijnen om deze verwaarloosde parasitaire ziektes te genezen", legt Prof. Augustyns uit.