Experiment met nieuw middel tegen GHB-verslaving

De Nijmeegse Radboud Universiteit verstrekt aan GHB-verslaafde patiënten een goedkoop middel dat eerder al effectief bleek bij het genezen van alcoholverslaving.

Trefwoorden: #alcohol, #alcoholverslaving. GHB, #drugs, #GHB-verslaafde patiënten, #Radboud Universiteit, #verslaving

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Het medicijn, baclofen geheten, kreeg internationale bekendheid toen een beroemde Franse cardioloog zichzelf ermee genas van alcoholverslaving.

De Nijmeegse Radboud Universiteit gaat nu samen met verslavingskliniek Novadic-Kentron dit middel gebruiken om mensen van hun GHB-verslaving te genezen.

Baclofen wordt de komende maanden op circa tachtig GHB-verslaafden getest, in zes verschillende klinieken waarvan twee in Brabant. GHB staat bekend als een partydrug dat gemakkelijk zelf is te maken en ook door mensen thuis wordt gebruikt. De zeer verslavende harddrug leidt er echter regelmatig toe dat mensen in coma belanden.

Dankzij baclofen verdwijnt de zucht naar drugs bij verslaafden. Het is een goedkoop middel omdat het patent is verlopen. Bij alcolisten is de werkzaamheid al voldoende aangetoond. Bij individuele GHB-verslaafde patiënten heeft het middel volgens hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong ook al succes gehad.

Baclofen wordt normaliter ingezet bij spasticiteit en multiple sclerose omdat het een spierverslapper is. Het middel kreeg internationale aandacht nadat de Franse cardioloog Olivier Ameisen een boek schreef over de strijd tegen zijn alcoholverslaving met behulp van dit medicijn.

In Frankrijk mogen artsen baclofen de komende drie jaar voorschrijven bij de behandeling van alcoholverslaving. Inmiddels zijn in klinieken in Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten meer dan 350 alochol-verslaafden succesvol behandeld met baclofen.

De Universiteit van Amsterdam ontving in 2011 een half miljoen euro van een - niet nader bekend gemaakte - zakenman voor onderzoek naar baclofen, omdat de farmaceutische industrie vanwege het verlopen patent weinig belangstelling had om te investeren. Recentelijk besloot de UvA het onderzoek uit te breiden, vanwege de succesvolle resultaten.

Overmatig alcoholgebruik leidt wereldwijd jaarlijks tot circa 2,5 miljoen doden, aldus de Wereld Gezondheidorganisatie (WHO). De maatschappelijke schade door alcoholmisbruik varieert van vandalisme, arbeidsverzuim, (huiselijk) geweld tot criminaliteit.

In Nederland zorgde aan alcoholmisbruik gerelateerde problemen in 2011 voor een schadepost van circa 3,7 miljard euro. Bestrijding van alcoholmisbruik is om die reden ook een prioriteit bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.