Genetische analyse van tumoren aanzienlijk verbeterd

Onderzoekers van de TU Delft zijn er samen met onderzoekers van Columbia University en het Antoni van Leeuwenhoek in geslaagd de genetische analyse van tumoren aanzienlijk te verbeteren.

Trefwoorden: #genetische analyse, #kanker, #kankercellen, #TU Delft, #tumor, #tumorcellen

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Iedere tumor is uniek en verdient zijn eigen therapie. Maar daarvoor is eigenlijk een grondige en complete analyse van de genetische activiteit in de tumorcellen noodzakelijk.

Een manier om nieuwe kankergenen op te sporen is door gebruik te maken van virussen. Deze kunnen hun genetisch materiaal invoegen in het DNA van een organisme, bijvoorbeeld in muizen.

Door deze veranderingen in het genetisch materiaal, mutaties dus, ontstaan in die muizen bepaalde tumoren. Door deze tumoren genetisch te analyseren, en de mutaties te bepalen, kan worden afgeleid welke genen tot het ontstaan van een tumor hebben geleid.

‘Wij hebben deze techniek gecombineerd met genexpressie analyse’, licht bio-informaticus dr.ir. Jeroen de Ridder van het Delft Bioinformatics Lab van de TU Delft toe.

‘Het genexpressieprofiel geeft de activiteit van alle genen in de tumor aan. Daarmee kunnen we zien of een bepaald gen ‘aan’ of ‘uit’ staat of iets tussenin. We kunnen zo dus precies de gevolgen van mutaties op de activiteit van de genen in de tumor karakteriseren.’

‘De meerwaarde van de recente vorderingen zit in de volledigheid van de analyse’, vervolgt De Ridder. ‘Wij zijn in Delft vooral betrokken geweest bij de informatica kant van het onderzoek. Via een zogenoemd regressiemodel kunnen we nu het effect van een mutatie op alle genen tegelijkertijd in kaart brengen.’

‘In de medische wereld dringt het inzicht steeds meer door dat iedere tumor uniek is en dat iedere tumor eigenlijk een aparte therapie vereist. Onze methode vergroot de mogelijkheden en het inzicht dat nodig is om iedere tumor individueel aan te pakken.’


(bron: TU Delt)