Opening Zeewiercentrum op Texel

Zeewier is een eiwitrijke bron voor voedsel en brandstof, vandaar dat het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee hier onderzoek naar gaat verrichten.

Trefwoorden: #Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, #NIOZ, #Texel, #voeding, #zeewier, #Zeewiercentrum

Lees verder

Nieuws

( Foto: NIOZ )

ENGINEERINGNET.NL - Dinsdag 15 april opent Zijne Majesteit koning Willem Alexander het Zeewiercentrum bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel.

Met het Zeewiercentrum wil het NIOZ een eerste aanzet geven voor grensverleggend wetenschappelijk onderzoek naar zeewier.

Zeewier is rijk aan eiwitten en daardoor heel geschikt als bron voor menselijk voedsel en diervoeder. Bovendien lijkt het mogelijk om uit zeewier hoogwaardige bouwstoffen voor bijvoorbeeld de chemie en geneesmiddelenindustrie te winnen. Reststoffen, zoals mineralen, kunnen uiteindelijk als energiebron worden gebruikt.

Het gaat daarbij om een duurzaam gewas: voor het kweken ervan zijn geen bestrijdingsmiddelen, fossiele brandstoffen en kostbaar zoet water nodig. Bovendien blijft landbouwgrond gespaard en daarmee is zeewier een milieuvriendelijke bron van biomassa uit zee.

Het Zeewiercentrum is ook duurzaam gebouwd. De temperatuur in de kweekbakken wordt geregeld met aardwarmte. Elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en het gebruikte zeewater dat afkomstig is uit het naastgelegen Marsdiep, wordt na afloop gereinigd met een biologisch filter en vervolgens weer terug gepompt in het Marsdiep.

Het komende onderzoek richt zich op welke soorten het meest geschikt zijn voor grootschalige kweek op de Noordzee. Ook kijken onderzoekers naar de gevolgen van zeewierteelt op het mariene ecosysteem.

Die vragen worden aangepakt in samenwerking met bedrijven, de overheid en kennisinstellingen. Op dit moment wordt onder andere al samengewerkt met het bedrijf Hortimare, dat zich richt op het maken van uitgangsmaterialen voor zeewier.

Plan is om binnen vijf jaar de eerste Nederlandse zeewierboerderij in de Noordzee te openen, aldus Klaas Timmermans, hoofd van de afdeling Biologische Oceanografie van onderzoeksinstituut NIOZ.