Open brief van werkwillige werknemers van Lanxess Rubber Zwijndrecht

Werkwilligen van Lanxess richten Open Brief aan alle stakeholders. "Een meerderheid wil liefst zo snel als mogelijk terug naar een normale situatie." Lees de brief onverkort.

Trefwoorden: #butyl, #butylrubber, #conflict, #economie, #lanxess, #lanxess rubber, #pilootfabriek, #vakbond, #werkwilligen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET.BE – Het sociale conflict bij Lanxess Rubber in Zwijndrecht zit in een uitzichtloze impasse. Nu laten ook de werkwilligen van zich horen: "We maken ons ernstig zorgen over het voortbestaan van onze fabriek" en ook "Niet alle werknemers steunen de onverzettelijke houding van enkelingen".

Wij publiceren de Open Brief integraal.

"Aan
Minister van Werk, mevrouw Monica De Coninck
Minister-president van Vlaanderen, de heer Kris Peeters
Gouverneur van de provincie Antwerpen, mevrouw Cathy Berx
Burgemeester van Zwijndrecht, de heer André Van de Vyver
Raad van Bestuur van de LANXESS Groep,
Nationale secretarissen ACV, ABVV, ACLVB, LBC, BBTK, ACLVB

Geachte mevrouw, geachte heer,

Met grote teleurstelling hebben wij, werknemers van LANXESS Rubber nv in Zwijndrecht, vandaag vernomen dat de jongste verzoeningspoging tussen directie en vertegenwoordigers van de arbeidersvakbonden over de lopende cao-onderhandelingen mislukt is. De staking, die nu al 6 weken duurt, zal dus helaas voort worden gezet. Vele werknemers - arbeiders, bedienden en kaderleden maken zich ernstig zorgen over het voortbestaan van onze fabriek.

Met deze brief willen wij onze stem ook laten horen. Niet alle werknemers steunen de onverzettelijke houding van enkelingen. Een meerderheid wil liefst zo snel als mogelijk terug naar een normale situatie.

Maar het conflict zit muurvast en het zou bijzonder spijtig zijn mocht dit sociaal conflict de lange termijn toekomst van onze fabriek in het gedrang brengen. LANXESS Rubber nv stelt ongeveer 435 personeelsleden te werk en zorgt daarnaast ook voor werk bij heel wat contractoren, logistieke partners, …

Wij, als werknemers van LANXESS Rubber nv, geloven in de toekomst van dit bedrijf en wij willen hieraan ook verder werken. We willen benadrukken dat we hier heel goede, zelfs uitstekende, arbeidsvoorwaarden hebben. We weten dat ons bedrijf door moeilijke tijden gaat, dus willen we onze werkzekerheid door het onverantwoord gedrag van enkelingen niet op het spel laten zetten.

Ook de Raad van Bestuur van de LANXESS Groep heeft altijd getoond te geloven in de productiesite in Zwijndrecht, door de vele investeringen de jongste jaren. Dat vertrouwen is de voorbije weken zeker ernstig geschaad.

Met deze brief vragen wij uw steun, op welke manier dan ook, om zo snel als mogelijk uit dit conflict te geraken. Wij willen terug aan het werk, liefst morgen.

Alvast dank om aandacht aan onze zaak te besteden.

De werkwillige werknemers van LANXESS Rubber nv te Zwijndrecht."


(BB)