DLP-techniek voor 3D printen doorgetrokken naar metalen

De, door ECN en partners, ontwikkelde Digital Light Processing (DLP) gebaseerde technologie voor het 3D printen van keramische materialen, kan geschikt gemaakt worden voor metalen.

Trefwoorden: #3D printen, #3D printen met metaal, #3D printer, #ECN, #Energieonderzoek Centrum Nederland

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia, voorbeeld standaard 3D printer )

ENGINEERINGNET.NL - Uit testen is gebleken dat de Digital Light Processing (DLP) gebaseerde technologie die Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) met zijn partners heeft ontwikkeld voor het 3D printen van keramische materialen ook geschikt gemaakt kan worden voor metalen.

Dit vormt een kwalitatief hoogwaardiger optie voor de reeds bestaande 3D vormgeeftechnieken voor metalen. Het voordeel van deze technologie is een betere opbouw van het materiaal, dat in tegenstelling tot de reeds bestaande en alom gebruikte 3D technologieën geen gebruik maakt van het smelten van de metalen. Dit zal resulteren in goed verdichte, homogene en dus kwalitatief hoogwaardige materialen.

Vanuit de markt is er al veel belangstelling voor diverse metalen en metaallegeringen die toepasbaar zijn onder extreme omstandigheden en in hoog vacuüm.

Voor met name hightech sectoren biedt de DLP-techniek nieuwe mogelijkheden, omdat nu machineonderdelen gerealiseerd kunnen worden die voorheen niet mogelijk waren. Hierbij zijn een veelheid van metalen en metaallegeringen mogelijk.

Op dit moment heeft ECN aangetoond dat het opbouwen van metalen producten in laagjes met de DLP-technologie haalbaar is. Verdere ontwikkeling is nodig.

Voor deze ontwikkeling en het marktrijp maken van de technologie zoekt ECN samenwerking met publieke en private partijen.